По-бързо разплащане с бизнеса и общините по европроектите

Кабинетът вдигна авансовите плащания до 65%, а междинните до 95% от допустимите разходи

По-бързо разплащане с бизнеса и общините по европроектите

Разплащането с бизнеса и общините по европейските проекти вече ще става значително по-бързо, след като служебното правителство реши в сряда да вдигне авансовите плащания до 65%, а междинните до 95%.

 

По този начин се прави опит да се усвояват повече европейски пари и да се намали до минимум риска от загуба на средства. Към момента такъв съществува по оперативните програми “Конкурентоспособност”, “Човешки ресурси”, “Регионално развитие” и “Околна среда”.

 

За изпълнителите правителственото решение е глътка свеж финансов ресурс и възможност да приключат европейските проекти успешно и по-бързо.

 

Всички оперативни програми ще могат да се възползват от новите правила. Освен бизнесът и местните власти, право на увеличени плащания ще имат и структури на централната администрация като агенции и държавни дружества, е посочено в съобщенията.

 

Плащанията ще са допустими само при изрично включена клауза в договорите между управляващите органи и получателите на средствата за това. Дава се и право на управляващите органи на програмите да определят размера на авансовите и междинни плащания за изпълнението на проектите до 95%.

 

Отделните различни програми ще се възползват по-различен начин от новите възможности, показва допитване на Mediapool.

 

Бизнесът с тройни аванси

 

Програмата за бизнеса “Конкурентоспособност” смята да използва увеличението на авансовите плащания от 20 на 65%. По този начин ще се опита да спаси от загуба около 107 млн. евро, които към момента се оценяват като рискови.

 

Проблемът с липсата на оборотни средства от фирмите за изпълнението на проекта водеше до отказване от изпълнението му или удължаване на срока за приключване. Причината е, че проектите на частния бизнес имаха само по едно-две междинни плащания и по-голямата част от европейските средства получаваха след като приключат проекта. Тази практика беше възприета като гаранция в случай, че не бъдат признати всички направени разходи от компаниите като допустими.

 

Причината е, че за авансовите плащания няма разходо-оправдателни документи като фактури и не е сигурно, че след това Европейската комисия ще ги одобри всички. Съгласно взетото решение фирмите ще са длъжни в много кратки срокове след получаването на тройно увеличения аванс в рамките на месец-два да представят фактури за него, обясниха експерти.

 

Общините с увеличени междинните плащания

 

Оперативните програми “Регионално развитие” и “Околна среда”, които финансират предимно инфраструктурни проекти, смятат да се възползват от възможността за увеличаване на авансовите и междинни плащания до 95%.

 

Основни бенефициенти по тези програми са общините, които отдавна настояваха за решаване на въпроса с недостига на оборотни средства. Макар и закъсняло, решението на правителството е стъпка в правилната посока и ще ускори усвояването на средствата и приключването на обектите, коментира Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините пред Mediapool.

 

В момента по инфраструктурните проекти авансовите плащания са до 35% и управляващите органи на двете оперативни програми не смятат да се възползват от вдигането им на до 65%. Със сигурност обаче ще се ползва възможността за увеличаване на междинните плащания до 95%. В момента те покриваха до 65% от безвъзмездната помощ по проекта. Това създаваше трудност на общините да осигурят нужния финансов ресурс, особено за по-големите инфраструктурни проекти. За да си осигури парите, местната власт беше принудена да тегли заеми от банки или фонд ФЛАГ. Сега с новото решение общините ще получат по-голяма ликвидност за реализацията на проекта.

 

Отпускането на безвъзмездната помощ до 95% от общите допустими разходи по проекта ще става срещу представяне на банкова гаранция от страна на общините, е посочено в съобщението на правителството.

 

Новата мярка трябва да се отрази добре и на строителите, които имат да вземат около 170 млн. лв. от общините. Голяма част от тях са именно забавени плащания във връзка с изпълнението на европейски проекти.

 

Централната администрация също с повече пари

 

Структури на централната администрация, които са бенефициенти по оперативните програми, също могат да получат увеличение на авансовите и междинните плащания до 95%, е посочено в съобщението на правителството.

 

Това обаче може да се случи само в случай, че утвърдените разходи по бюджета на първостепенния разпоредител, в чиято структура е съответният бенефициент, са по-високи от размера на отпуснатите авансови плащания, се казва в правителственото съобщение. В него е посочено, че подлежащите на възстановяване към извънбюджетната сметка на Националния фонд изплатени недопустими разходи ще могат да се прихващат за сметка на бюджета на първостепенния разпоредител.

 

Агенции и държавни компании са бенефициенти по оперативните програми “Транспорт”, “Човешки ресурси” и “Административен капацитет”. От “Транспорт” заявиха, че ще могат да коментират след като се запознаят с решението на правителството. От другите две програми не бяха открити за коментар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес