По-евтини мобилни разговори и интернет при пътувания в ЕС от юли

Съобщения ще предупреждават като се надвиши сметка от 50 евро без ДДС

По-евтини мобилни разговори и интернет при пътувания в ЕС от юли

Цената за използване на мобилни телефони, смартфони и таблети по време на пътувания в рамките на Европейския съюз да падне рязко от 1 юли тази година, предвижда одобрения в четвъртък в Европарламента нов регламент за роуминга в ЕС през следващите три години, който да замени изтичащите в края на юни тази година правила.

Те въвеждат нови ценови тавани за провеждането на мобилни разговори от чужбина, ползването на интернет от смартфони и таблени зад граница и за писането на SMS-и. Ограниченията на тарифите са както за крайните цени за потребителите, така и за цените, които мобилните оператори плащат помежду си за обслужване на пътуващите в различните държави клиенти.

Най-голямото постижение е вкарването в регламента на преноса на данни през мобилна мрежа, чиито цени досега нямаха ограничение. Вече крайните потребители ще плащат максимум по 70 евроцента на мегабайт, за да намалее до 45 евроцента от юли 2013 г. и да стигне 20 евроцента на 1 юли 2014 г.

Според новите ограничения на цените на разговорите едноминутно обаждане ще намалеят от сегашните 35 евроцента до 29 евроцента след месец и половина и 19 евроцента в средата на 2014 г. Текстовите съобщения ще поевтинеят от сегашните 11 евроцента до 9 евроцента от 1 юли тази година и на 6 евроцента от 1 юли 2014 г.

Ценови тавани (към крайни потребители), без ДДС

 

 

към днешна дата

1 юли 2012 г.

1 юли 2013 г.

1 юли 2014 г.

Данни (за мегабайт)

няма

70 цента

45 цента

20 цента

Изходящи повиквания (за минута)

35 цента

29 цента

24 цента

19 цента

Входящи повиквания (за минута)

11 цента

8 цента

7 цента

5 цента

SMS (за SMS)

11 цента

9 цента

8 цента

6 цента

 

Ценови тавани (между мобилни оператори), без ДДС

 

 

към днешна дата

1 юли 2012 г.

1 юли 2013 г.

1 юли 2014 г.

Данни (за мегабайт)

50 цента

25 цента

15 цента

5 цента

Повиквания (за минута)

18 цента

14 цента

10 цента

5 цента

SMS (за SMS)

4 цента

3 цента

2 цента

2 цента


"Използването на мобилни устройства в чужбина остава скъпо. Още по време на лятната си ваканция гражданите в ЕС ще могат да се възползват от по-изгодни тарифи. Парламентът успя да наложи настояването си за по-евтини цени за роуминг за потребителите, и най-вече по отношение на преноса на данни. В допълнение, от юли 2014 г. потребителите ще могат да избират оператор, различен от техния национален оператор, за предоставяне на роуминг услуги. Новите правила ще помогнат също така да се отвори пазарът за нови участници и по този начин ще увеличат конкуренцията“, заяви докладчикът Ангелика Нийблер (ЕНП, Германия), в дебата в пленарната зала.

От 1 юли хората, пътуващи не само в ЕС, но и в страни извън общността, вече ще получават предупредителни съобщения, когато сметките им надвишат 50 евро в рамките на един месец (без ДДС), в случаите, когато чуждестранната мрежа позволява това.

Новият регламент също така за пръв път предвижда мерки за повишаване на конкуренцията сред телекомите. От юли 2014 г. клиентите ще имат възможност да купуват от различни оператори националните и роуминг услугите, запазвайки един и същи телефонен номер. Те няма да бъдат таксувани за смяната на оператора, като компанията, която им предоставя националната услуга, ще е задължена да ги информира за това право.

Освен това, от 1 юли 2012 г., виртуални мобилни оператори на мрежи (MVNO), т.е. тези, които нямат свои собствени мрежи, ще имат право на достъп до мрежата на друг оператор, по цени на едро, с цел предоставяне на роуминг услуги. Това ще насърчи все повече оператори да се конкурират на пазара на роуминг услуги, смятат от Европарламента.

Функционирането на новите правила ще бъдат преразгледани от Европейската комисия до 30 юни 2016 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България