По-малко хора, търсещи закрила напускат центровете за бежанци у нас

По-малко хора, търсещи закрила напускат центровете за бежанци у нас

Двойно по-малко хора, търсещи закрила, са напуснали центровете за настаняване към Държавната агенция за бежанците или МВР през април, показва статистиката на вътрешното министерство, цитирана от "Дневник". Ако общо през март "самоволно напусналите" са близо 1000 души - 974, то през април те са 467.

Това се случва на почти сходен "приток" на мигранти. През март общо при опит да влязат, излязат или във вътрешността на страната са били задържани 294 души. За април те са малко над 200.

През последната седмица се е увеличил броят на хората, задържани при опит да излязат от страната, които са били без регистрация в МВР - т.е. тяхното преминаване е било регистрирано за първи път.

През целия март преобладаващо пристигащите са били от Афганистан, но през последната седмица най-много са задържаните от Ирак. През февруари също е имало вълна от хора от тази държава - тогава са спрени близо 100 души. Същевременно в центровете за настаняване в края на април най-много са сирийците.

България е дала бежански статут на малко над 1300 души миналата година, като е отхвърлила повече от половината от всички 3045 молби. Това показват данни, разпространени от Евростат. Според тях у нас се уважават молбите предимно на сирийци 

 

Споделяне

Още от България