По-малко съкращения в БТК за по-дълъг срок иска КНСБ от "Вива венчърс"

КНСБ ще подкрепи приватизацията на БТК и продажбата на компанията на "Вива венчърс" само при условие, че се подобрят социалните параметри и се съкратят до 6000 души за период от 5 години, а не както предлага купувача - 9000 за 3 години.

Днес синдикатът настоя и част от цената по сделката да се задели за социален фонд, от който да се финансира преквалификацията на съкратените служители на телекома. КНСБ иска и купувачът "Вива венчърс" да пренасочи част от освободените в помощни дейности, които ще разкрие. КНСБ иска да договори с "Вива венчърс" и схеми за доброволно ранно пенсиониране и доброволно напускане на БТК, но срещу обезщетение, както и подпомагане от страна на новия собственик на работниците при започване на собствен бизнес.

Председателят на федерация "Съобщения" към КНСБ Георги Бочев обяви, че само от заплатите на съкратените 9000 души персонал, купувачът на БТК ще си спести 90 млн.евро. Според Бочев, планираните инвестиции от "Вива венчърс" в размер на 400 млн. евро не предполагат план за бърза цифровизация, кояато е по-малко трудоемка, затова от технологична гледна точка не било възможно да се съкратят 9000 човека за период от 3 години.

В момента цифровизацията в БТК е 20%, един работник обслужва 137 линии. Международният стандарт предвижда един човек да обслужва 200 линии, но при 80% цифровизация.

Позицията на КНСБ ще бъде изпратена до президента, премиера, депутатите и АП. В документа се настоява държавата да прибере и целия дивидент от печалбата на телекома за миналата година, съобщи БНР.

Споделяне

Още от Бизнес