По-ниски такси и ограничения за инвестиции в свързани лица за пенсионните дружества

Прехвърлянето от една компания в друга ще е безплатно, връща се служебното разпределение в частен фонд

Снимка: БГНЕС

Намаляване и отпадане на съществуващите такси на частните пенсионни дружества, по-често публикуване на отчети за доходността им и разширяване на дефиницията за инвестиции в свързани лица са част от окончателно приетите на второ четене текстове в Кодекса за социалното осигуряване, гласувани от депутатите от парламентарната социална комисия в четвъртък.

Освен това депутатите върнаха служебното разпределение в универсален фонд за хората, които не са направили изричен избор, което действаше до края на миналата година. Отпадна и планираното увеличаване на вноската за втория стълб от 5% на 7% през 2017 година, тъй като депутатите вече решиха увеличение от 2% да има само за вноската във фонд "Пенсии" на държавното осигуряване.

Отпада таксата за прехвърляне от един пенсионен фонд в друг

Депутатите приеха удръжката от всяка осигурителна вноска, която правят пенсионните фондове, да намалее поетапно до 2019 година, като през 2016 г. ще спадне от 5 пункта на 4.5 пункта, през 2017 година – 4.25 на сто, 2018 година - 4 на сто, а през 2019 година да достигне 3.75 на сто.

Инвестиционната такса, която в момента е 1%, пък бе прието да намалее от 0.9% през 2016 година до 0.75% през 2019 година.

Депутатите от комисията подкрепиха предложение на депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев таксата за прехвърляне от един частен фонд в друг, която сега е 20 лева, да отпадне. Това ще важи при прехвърляне между фондове у нас, но ако човек се прехвърли във фонд в друга страна-членка на ЕС, ще има такса от 10 лева.

Плавният ръст на таксите се подкрепя от Асоциацията на пенсионните дружества. Корнелия Нинова, чиято временна комисия за пенсионните фондове е вносител на голяма част от предложенията, обясни, че те са съобразени с възможността за избор между универсален фонд и държавното осигуряване, което ще доведе до допълнителен отлив на хора от частните дружества.

Отчетите на частните пенсионни фондове за доходността ще са на тримесечие, а не както е в момента - едногодишни.

Приеха се частични мерки срещу свързаните лица, останалите – на есен

С приемането на други текстове депутатите разшириха понятието за свързани лица, за да се ограничат злоупотреби при инвестициите на пенсионните дружества. В последните месеци имаше доста опасения, че част от фондовете инвестират средствата за втора пенсия на родените след 1959 г. в свързани компании, което по принцип е забранено от закона.

"Постното" тълкуване за свързани лица обаче позволява средствата да се влагат в гравитиращи около собствениците на пенсионните дружества фирми.

Отхвърлени бяха текстове на депутата от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров срещу инвестициите в свързани лица с мотивите, че тази материя ще се прецизира допълнително с нов законопроект, по който работят социалното министерство, КФН и фондовете, и който ще влезе за обсъждане на есен. Той предвижда регламентирането на т.нар. мултифондове и в него ще бъдат разписани изрично ограничения за инвестициите на пенсионните дружества. Така с мотива "да не се правят кръпки" в закона, следващата порция ограничения беше оставена за есента.

Връща се служебното разпределение в универсален фонд

Младежите, започнали първа работа, които в рамките на три месеца не са си избрали универсален пенсионен фонд, ще бъдат служебно разпределяни в такъв, а не в държавно осигуряване.

В края на миналата година беше приет текст, според който ако в рамките на година започващите работа не изберат изрично фонд, парите им директно отиват в НОИ.

Тези поправки бяха замразени и към тях не бе разписана допълнителна наредба, заради което сега в НАП има блокирани 112 млн. лева на над 5 000 младежи, които са започнали първа работа от началото на тази година.

На предишното си заседание депутатите вече гласуваха човек да има право на многократен избор дали да се осигурява в НОИ и частен фонд или само в държавното осигуряване.

Споделяне

Още по темата

Още от България