По пътя на Тръмп? България открива генерално консулство в Ерусалим

Израелският премиер се надява това да е първа крачка към преместването на българското посолство

Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху, сн. ЕПА/БГНЕС

България ще открие генерално консулство за целия Израел, което ще се намира в Ерусалим, съобщи премиерът Бойко Борисов в сряда на съвместна пресконференция с израелския си колега Бенямин Нетаняху в Ерусалим.

"Оценявам решението за откриване на почетно консулство на България в Ерусалим. Надявам се това да е първата крачка и за установяване на българско посолство", каза от своя страна Нетаняху, който активно се опитва да привлече повече държави да признаят историческия град за столица на Израел.

Преди два месеца той съобщи, че България ще открие почетно консулство в Ерусалим и още тогава изрази надежда това да доведе до бързото откриване на българско посолство в града.

Сега обаче Борисов каза, че България открива генерално консулство.

"Така както поех ангажимент - генерално консулство за цял Израел в Йерусалим, така че улесняваме максимално и българските, и израелските граждани", каза Борисов, цитиран от БНР.

Борисов и Нетаняху се срещнаха и през юни тази година. Според местни медии тогава Борисов е казал, че разбира желанието на Израел международната общност да признае Ерусалим за столица на страната, но България няма да направи това, докато не бъде подписан палестинско-израелски мирен договор.

Израел анексира източната част на Ерусалим по време на войната от 1967 г. и смята целия град за своя "вечна и неделима столица". Анексирането на Източен Ерусалим не е признато от международната общност, а палестинците искат той да е столица на тяхната бъдеща държава.

През май обаче САЩ преместиха официално посолството си от Тел Авив в Ерусалим, като това беше втората мащабна стъпка на Доналд Тръмп в подкрепа на Израел, след като преди това извади страната си от ядрената сделка с Иран.

Израел призова и другите страни да последват примера на САЩ, но засега това направиха малцина. Веднага след решението на Тръмп Гватемала и Парагвай също преместиха посолствата си, но останаха изолирани.

Европейският съюз официално бойкотира церемонията за откриването на новото американско посолство в Ерусалим, но четири страни - Австрия, Румъния, Унгария и Чехия, приеха поканата на Израел да изпратят свои представители. Известният с проеврейските си позиции чешки президент Милош Земан през май поиска страната му да последва САЩ, но правителството не прие позицията му.

Подобна ситуация имаше и в Румъния, но там президентът Клаус Йоханис спря предложението на правителството за местене на посолството и поиска оставката на премиерката Виорика Дънчила.

България досега заемаше твърда позиция срещу преместването на посолството си в Ерусалим. На 21 декември 2017 г. България подкрепи резолюция на Общото събрание на ООН, която призовава САЩ да оттеглят признанието си за Ерусалим като столица на Израел. В текста се казва, че всички решения относно статута на града са "нищожни" и трябва да бъдат отменени. Необвързващата резолюция бе одобрена от 128 държави, 35 се въздържаха, а девет гласуваха против.

В сряда Борисов не беше цитиран от кореспондентите на българските медии да коментира казуса със столицата на Израел. Той обвърза решението на страната ни да открие генерално консулство в Ерусалим с това, че много хора пътуват между Израел и България.

"Всеки ден има минимум по 5 самолета за България и обратно, затова не на последно място, както вече поех ангажимент за генерално консулство за цял Израел в Йерусалим, за да улеснява максимално гражданите", обясни Борисов.

Израелският премиер Нетаняху коментира, че в рамките на добрите взаимоотношения между България и Израел "най-ценното е отношението на симпатия и почит на израелския към българския народ. "

"Това е така, защото всички са част от една и съща цивилизация. Но тази цивилизация в момента е подложена на атаки, най-вече от радикални фракции, радикален ислям, както и на тероризма, на който е проводник", посочи Нетаняху.

Той добави, че терористичните атаки са насочени срещу всички, като дори и България е била потърпевша от една подобна атака.

Израел – ключов за мир и източник на информация

Българският премиер Бойко Борисов коментира, че вчера, по време на годишната конференция на Международния институт по контратероризъм в град Херцлия, е било говорено доста за борбата с тероризма.

Според Борисов усилията трябва да се фокусират върху "мозъка на хората и това, което мислят, защото вече чрез интернет няма граници и се намираме в друго пространство".

Затова хората трябва да разберат, че религията е важна за всички, но в същото време най-важното е мирът, толерантността и разбирателството.

Бойко Борисов каза, че се надява по линия на двустранните отношения, до края на годината да се проведе смесено заседание между двете правителства, което ще бъде в България.

Премиерът съобщи, че ще има среща с роднини на загиналите при атентата в Сарафово.

Той посочи, че терористичният акт е бил насочен срещу израелски граждани, но в него са загинали и български граждани и на България също е била нанесена голяма щета. Той припомни, че тогава се е видяло, че службите на Израел и България са работели като едно цяло.

Бойко Борисов изтъкна, че е от изключително значение приятелството и доверието с Бенямин Нетаняху, защото Израел играе ключова роля за "развързване на сложния възел в Близкия изток", а има и много информация за евентуалното развитие на мигрантската криза. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?