По плажовете във Франция: Полицаи с високоговорители приканват хората да си тръгнат

Поредна криза с круизен кораб – този път в Марсилия

Италианският круизен кораб на пристанището в Марсилия.

По цялото френско крайбрежие - от западния атлантически бряг до Ривиерата на Средиземно море - полицията използва високоговорители, за да приканва хората да си тръгват от плажовете през първата за тази година топла слънчева седмица, подмамила много хора навън, пише в четвъртък агенция ДПА.

"Да нарушаваш правилата не е героично, а цинично", заяви по този повод вътрешният министър Кристоф Кастанер.

Френските власти ще продължат двуседмичната карантина, наложена в страната, ако няма подобрение на ситуацията с коронавируса, каза днес Кастанер, цитиран от Ройтерс.

"Ние имаме една цел и тя е да спечелим войната срещу (заболяването) Ковид-19", заяви той по радио "Европа 1".

Карантината, обявена от президента Еманюел Макрон, наложи мерки и ограничения, безпрецедентни за Франция в мирно време. Около 100 000 полицаи бяха разположени по улиците в цялата страна, за да следят за спазването на ограниченията. На хората се разрешава да излизат от вкъщи само за да си купят храна, да отидат на работа, да правят физически упражнения сами или да търсят медицинска помощ. Тези мерки предизвикаха масово напускане на столицата Париж и мнозина се отправиха към провинцията.

Всеки, дръзнал да излезе навън, трябва да носи документ, удостоверяващ целта на излизането, или рискува да бъде глобен. През последните 24 часа бяха извършени десетки хиляди полицейски проверки и над 4000 души бяха глобени, каза Кастанер.

Френските улици опустяха, а страната върви към обявяването на извънредно положение, след като броят на заразените нарасна вчера, пише френският в. "Монд", като отбелязва, че починалите за един ден са 89, а 3626 са били приети в болница. Половината от 921 пациенти, намиращи се в реанимация, са на възраст под 60 години.

"Епидемията се разпространява бързо", подчертава директорът на отдела по здравеопазване на френското министерство на солидарността и здравеопазването Жером Саломон, цитиран от френското издание. Той добави, че 7 на сто от 264-те досегашни жертви във Франция са били на възраст под 65 години.

И книжарниците да бъдат отворени

Френското правителство определи за търговски обекти от най-важно значение магазините за храни (включително за животни) и за компютърна техника, павилионите за вестници и тютюн, аптеките и бензиностанциите.

Сега към тях може да бъдат добавени и книжарниците, за което се застъпи министърът на икономиката Брюно Льо Мер, съобщава ДПА. "Това е моето убеждение и аз съм готов да разгледам този въпрос", каза той.

Ако на книжарите бъде разрешено отново да отворят магазините си, това ще помогне на нацията да изпълни една от по-философските препоръки на президента, когато той обяви карантината в понеделник.

"Четете, отново търсете вашето усещане за най-съществените неща, - каза тогава Макрон. - Културата, смисълът на нещата - всичко това сега е важно."

Липса на маски

В четвъртък президентът Макрон и неговото правителство се оказаха под силен натиск от лекари, полицаи и широката общественост заради липсата на лицеви маски, ръкавици и други защитни принадлежности.

Една медицинска сестра в парижката болница "Питие Салпетриере", чието интензивно отделение е на предната линия в борбата за живота на критично болните от коронавируса, каза пред Ройтерс, че не достигат маски и дезинфекционни диспенсъри за ръце - картина, позната в цяла Европа.

"Карат медиците (в другите отделения), които нямат симптоми, да работят без защитни средства. Това е шокиращо", заяви медицинската сестра, пожелала анонимност, защото няма позволение да говори публично.

Оплаквания има и от полицията, че нейните служители, натоварени да бдят на контролните постове по улиците и пътищата, също не разполагат със защитни средства. Един от полицейските синдикати призова своите членове да прекратят спирането на автомобили за проверка или да изпълняват други задачи, които ги поставят в близък контакт с хора.

Криза с круизен кораб в Марсилия

Същевременно избухна поредната криза с круизен кораб в условията на пандемия. Става дума за италиански кораб, който акустира в Марсилия на френския бряг на Средиземно море, съобщи Ройтерс, като се позова на пристанищните власти.

От кораба са слезли двама пътници с положителни проби за коронавирус. А на борда остават 1400 души – пътници и екипаж – които на 5 март са отплавали от Форт Лодърдейл, Флорида, на път за Венеция. Те ще останат на борда, докато очакват резултатите от тестовете за коронавирус.

Регионалните здравни власти ще проучат ситуацията. Чакаме решението му, заяви говорител на пристанището.

За Ройтерс един от пътниците, американец, е съобщил, че заедно с други свои сънародници вече са получили билети за чартърен полет, който по-късно в четвъртък да ги върне в Атланта, САЩ. Останалите пътници нямали информация дали френските власти ще им позволят да слязат на брега.

Парижката базилика "Сакре Кьор" е затворена

Парижката базилика "Сакре Кьор", разположена на популярния сред туристите хълм Монмартр, затвори врати заради правителствените предписания за налагането на карантина, предаде Франс прес.

"Макар църквите във Франция да продължават да са отворени, базиликата "Сакре Кьор" на Монмартр затвори врати. Базиликата е на първо място голяма църква, но е и един от най-посещаваните обекти в Париж. Във връзка с най-скорошните указания на правителството за нуждата от спазване на строга карантина, тези паметници вече са затворени за посетители", заяви ръководителят на храма отец Жан Лавертон.

От момента на завършването на строежа ѝ през 1914 г. "това е първият път, когато базиликата затваря", подчерта Лавертон, който призова вярващите да се молят от разстояние.

Църквите във Франция остават отворени, но по силата на мерките за карантина е забранено на места за богослужения да се събират повече от 20 души.

Не бива да бъдат отслужвани каквито и да било меси, призова във вторник Конференцията на епископите във Франция.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус