Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

По-скъп ток от юли средно с 3.48% предлага КЕВР

Държавната ТЕЦ почти напълно е удовлетворена за сериозно вдигане на цените

7 коментара
По-скъп ток от юли средно с 3.48% предлага КЕВР

Средно поскъпване на тока от юли с 3.48 на сто за домакинствата и малкия бизнес, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в свой доклад за утвърждаване на тарифите до края на юни 2020 г.. Така комисията спази обещанието на председателя си Иван Иванов повишението да е в рамките на годишната инфлация за 2018 г.

Документът е публикуван ден след европейските избори. Темата с поскъпването на тока е традиционно чувствителна за българския електорат и протести срещу поскъпването на ток, газ и парно през февруари 2013 г. доведоха до оставката на първото правителство на ГЕРБ.

Най-голямо ще е повишението за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България – 3.59 на сто. Потребителите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 3.46 процента по-големи сметки, а най-малко ще е поскъпването за абонатите на "Енерго-Про" в Североизточна България – с 3.38 процента.

Сериозно рамо обаче е ударено на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", която продължава да затъва финансово и е на ръба на несъстоятелността със загуба от близо 900 млн. лв. Въглищната централа получава голямо повишение на цените си за регулирания пазар, което обаче се компенсира в крайните цени чрез преразпределяне на тарифите по веригата.

Докладът ще бъде разгледан на открито заседание на енергийния регулатор на 4 юни, а окончателното решение с тарифите ще бъде взето до края на юни.

Законовите поправки от миналия юли повлияха цените

От него става ясно, че изкарването на производителите на електроенергия над 4 МВ на борсата за ток реално подпомага задържането на ръста на цените за регулирания пазар. Сред тези централи са ВЕИ-тата с преференциални цени на тока, които са успели да продават на свободния пазар на стойности близки до преференциалните. Така от Фонда за сигурност на електроенергийната система им се плащат по-ниски компенсации за разликата между борсовата и преференциалната цена. При това положение регулаторът сваля значително таксата "задължение към обществото", която е част от крайната цена за потребителите, разрешава донякъде исканото повишение от производителите на електроенергия, които дават квоти от електроенергия за домакинствата, и за тримата доставчика ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про".

Регулаторът е правил изчисленията си, вземайки предвид и борсовата средно претеглена цена, която е била през изминалите 12 месеца в диапазона 93-97 лв./MВтч. КЕВР обаче взема предвид, че тези нива са постигнати в период на екстремно високи цени на пазара "ден напред“, липса на предлагане на дългосрочни продукти от страна на държавната ТЕЦ "Марица изток 2“, ограничени водни запаси, очаквания за студена зима и прогнози за достигане на цените на въглеродните емисии до нива около 40 евро/тон през 2019 г.

За сравнение на европейските пазар средната цена на електроенергията е била около 58-59 евро за мегаватчас пред последното тримесечие на 2018 г. и над 60 евро през първото на 2019 г., става ясно от доклада на КЕВР.

Борсовите цени са необходими на регулатора, за да определи прогнозната цена за свободния пазар през следващите 12 месеца, от която зависят компенсациите за ВИЕ производителите с преференциални цени. На тяхна база, плюс очакванията на комисията за повече продажби на ток от ВЕИ на борсата, заради законовите поправки, принуждаващи от 1 юли на борсата да продават тока си и централи с инсталирана мощност над 1 МВ, както и очакваното интегриране на българския пазар на ток с гръцкия, регулаторът определя прогнозна борсова цена от 89.лв./MВтч без ДДС до края на юни 2020 г.

На базата на тази прогнозна борсова цена и различните фактори и разходи на дружествата по веригата, КЕВР определя и за тях прогнозни цени. За електроразпределителните оператори тя е 92.85 лв./MВтч. За когенерациите е 90.49 лв., за слънчевите централи – 96.35 лв, за вятърните - 84.15 лв., за хидроцентралите до 10 МВ – 83.36 лв., и за централите на биомаса – 87.87 лв./MВтч.

Силно рамо за държавната ТЕЦ, ядрената – с намалена тарифа

От доклада на КЕВР се разбира още, че известно влияние за задържането на ръста на крайните цени има и леко намалената стойност на ядрения ток. АЕЦ "Козлодуй" при сегашна цена от 54 лв./MВтч е поискала тарифа от 55.45 лв. без ДДС, но КЕВР изчислява, че всъщност атомната централа трябва да продава по-евтино – за 53.90 лв.

НЕК при цена от 70.05 лв./MВтч без ДДС за своите ВЕЦ е поискала повишение до 71.06 лв., но комисията го орязва до 70.40 лв.

Големият печеливш от сегашното разпределяне на ценовите тежести по веригата е държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Нейната сегашна цена за регулирания пазар е 76.99 лв./MВтч без ДДС. Дружеството иска почти двойно увеличение до 147.87 лв. заради поскъпналите въглеродни емисии, които са коствали на дружеството 130 млн. лв., неотразени в досега действащите цени на тока. Въглищната централа е заявила и близо 500 млн. лв. компенсации за разходи за задължения към обществото, свързани със защита на обект, представляващ критична инфраструктура и имащ значение за националната сигурност на страната. Кой е той не става ясно. С известно свиване на нормата на възръщаемост на дружеството КЕВР все пак одобрява значителното поскъпване на тока на ТЕЦ "Марица Изток 2" и изчислява тарифа от 132.42 лв./МВтч без ДДС за периода от юли 2019 г. до края на юни 2020 г.

ТЕЦ "Бобов дол" е поискала цена от 104.15 лв./MВтч, но КЕВР орязва заявлението до 101.99 лв.

НЕК иска двойно поскъпване, но не го получава

Повече от двойно поскъпване на цената си като обществен доставчик е поискала и НЕК, макар шефът ѝ Петър Илиев да твърдеше, че в заявлението им няма конкретни числа. В момента прилаганaтa от НЕК цена за обществена доставка на електрическа енергия е 71.71 лв./MВтч без ДДС, а държавната компания е изчислила, че средно ще купува тока за 151.52 лв при утвърдена за изтичащия период тарифа от 128.38 лв. Регулаторът обаче смята, че въпреки това НЕК може да продава енергия като обществен доставчик за 89.60 лв./МВтч без ДДС. Надценката, която може да си слага, е 3.30 лв./МВтч.

От "Електроенергийния системен оператор" са предложили поевтиняване с близо 67 на сто на таксата за достъп до 0.46 лв., но КЕВР я натиска още надолу до 0.39 лв. Преносният оператор предлага поскъпване на таксата за пренос с близо 50 процента до 12.60 лв./МВтч, но КЕВР ограничава повишението до 9.86 лв.

ЕРП-тата с минимално поскъпване

При частните електроразпределителни дружества КЕВР също е играла с изчисленията. "ЧЕЗ Разпределение" е искало поскъпване на таксата за пренос с над 30 процента и на достъп – с 11 на сто, но регулаторът им разрешава по-малко увеличение. ЕРП Юг на ЕВН е заявило над 120 процента поскъпване на таксата за достъп до мрежата на бита. КЕВР обаче позволява минимален ръст. ЕРП Север на "Енерго-Про" е предложило повишение на таксите за достъп и пренос за клиентите си с малко над 7 на сто, а комисията е разрешила една идея по-голямо поскъпване за стопанските потребители и е орязала леко надолу заявените цени за бита, които обаче са по-високи от сега действащите.

Натрупаното дотук повишение обаче се тушира и свива до крайното средно поскъпване на тока за бита и дребния бизнес с 3.48 на сто заради сериозното намаляване на таксата "задължение към обществото". Това бе обещано от шефа на КЕВР Иван Иванов още преди месеци, заради по-малките разходи на фонда за сигурност на електроенергийната система за компенсации до преференциалните цени на ВЕИ-тата, тъй като те са се възползвали от високите борсови цени през досегашния период.

Таксата "задължение към обществото" се сваля от сегашните 36.01 лв. на 20,49 лв./MВтч без ДДС. В цената влизат и компонентата за ВЕИ от 3.60 лв. и за тока от когенерациите в размер на 1.47 лв.

Какви ще са окончателните цени по веригата предстои да се види, но в последните години – под ръководството на Иван Иванов, енергийният регулатор коригира минимално първоначалните си изчисления.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 15:00 на 28 май 2019 от автора.
  #7
 2. перо
  #6

  Другарска жалейка към всички пенсионери, най-перспективната партия в бързо отиващата към края си ...(държава ли да напиша или страна)!(Подсещам - дълго дъвканото повишение на пенсиите ме накара да го съпоставя с тая голЕма и весела електроновина!

 3. перо
  #5
  Отговор на коментар #2

  Ако беше по-малко мазен щеше да се сетиш, че всичко могат българските водомери! А па бензино да видиш...!

 4. перо
  #4
  Отговор на коментар #3

  Забрави Сорос.

 5. д€мокрацията ни е скъпа! По времето на заклеймявания бай Тошо-за 5 ст по нощна тарифа се загряваше голям бойлер. Нищо, сега децата ни могат да пътуват по света, за да мият чинии, да са болногледачи и про*****ки! И тока е малко по-скъп! Но си имаме В€И-та. Доган е горд собственик на Т€Ц-Варна. Местан-горд собственик на 2 В€И-та. Марица 1 и-3 източват ЗАКОННО над 800 млн/год. ВЕИ-тата-над 1,4 млрд/год Високоефективен €С Ковачки-над 200 млн/год Малки ВЕЦ-300млн/год. И за всичко това ...Путин виновен! Както и за нарязването на 1-4 блок на Козлодуй!

 6. Мазен Кумунис
  #2

  Странно, откога водомерите измерват в киловати? Венсеремос! ;)

 7. Jordan*
  #1

  Народът трябва да излезе на площада и да се разправи с тези крадливи ГЕРБаджийски и БСПарски комунета!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.