По-скъп ток от юли средно с 3.48% предлага КЕВР

Държавната ТЕЦ почти напълно е удовлетворена за сериозно вдигане на цените

По-скъп ток от юли средно с 3.48% предлага КЕВР

Средно поскъпване на тока от юли с 3.48 на сто за домакинствата и малкия бизнес, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в свой доклад за утвърждаване на тарифите до края на юни 2020 г.. Така комисията спази обещанието на председателя си Иван Иванов повишението да е в рамките на годишната инфлация за 2018 г.

Документът е публикуван ден след европейските избори. Темата с поскъпването на тока е традиционно чувствителна за българския електорат и протести срещу поскъпването на ток, газ и парно през февруари 2013 г. доведоха до оставката на първото правителство на ГЕРБ.

Най-голямо ще е повишението за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България – 3.59 на сто. Потребителите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 3.46 процента по-големи сметки, а най-малко ще е поскъпването за абонатите на "Енерго-Про" в Североизточна България – с 3.38 процента.

Сериозно рамо обаче е ударено на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", която продължава да затъва финансово и е на ръба на несъстоятелността със загуба от близо 900 млн. лв. Въглищната централа получава голямо повишение на цените си за регулирания пазар, което обаче се компенсира в крайните цени чрез преразпределяне на тарифите по веригата.

Докладът ще бъде разгледан на открито заседание на енергийния регулатор на 4 юни, а окончателното решение с тарифите ще бъде взето до края на юни.

Законовите поправки от миналия юли повлияха цените

От него става ясно, че изкарването на производителите на електроенергия над 4 МВ на борсата за ток реално подпомага задържането на ръста на цените за регулирания пазар. Сред тези централи са ВЕИ-тата с преференциални цени на тока, които са успели да продават на свободния пазар на стойности близки до преференциалните. Така от Фонда за сигурност на електроенергийната система им се плащат по-ниски компенсации за разликата между борсовата и преференциалната цена. При това положение регулаторът сваля значително таксата "задължение към обществото", която е част от крайната цена за потребителите, разрешава донякъде исканото повишение от производителите на електроенергия, които дават квоти от електроенергия за домакинствата, и за тримата доставчика ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про".

Регулаторът е правил изчисленията си, вземайки предвид и борсовата средно претеглена цена, която е била през изминалите 12 месеца в диапазона 93-97 лв./MВтч. КЕВР обаче взема предвид, че тези нива са постигнати в период на екстремно високи цени на пазара "ден напред“, липса на предлагане на дългосрочни продукти от страна на държавната ТЕЦ "Марица изток 2“, ограничени водни запаси, очаквания за студена зима и прогнози за достигане на цените на въглеродните емисии до нива около 40 евро/тон през 2019 г.

За сравнение на европейските пазар средната цена на електроенергията е била около 58-59 евро за мегаватчас пред последното тримесечие на 2018 г. и над 60 евро през първото на 2019 г., става ясно от доклада на КЕВР.

Борсовите цени са необходими на регулатора, за да определи прогнозната цена за свободния пазар през следващите 12 месеца, от която зависят компенсациите за ВИЕ производителите с преференциални цени. На тяхна база, плюс очакванията на комисията за повече продажби на ток от ВЕИ на борсата, заради законовите поправки, принуждаващи от 1 юли на борсата да продават тока си и централи с инсталирана мощност над 1 МВ, както и очакваното интегриране на българския пазар на ток с гръцкия, регулаторът определя прогнозна борсова цена от 89.лв./MВтч без ДДС до края на юни 2020 г.

На базата на тази прогнозна борсова цена и различните фактори и разходи на дружествата по веригата, КЕВР определя и за тях прогнозни цени. За електроразпределителните оператори тя е 92.85 лв./MВтч. За когенерациите е 90.49 лв., за слънчевите централи – 96.35 лв, за вятърните - 84.15 лв., за хидроцентралите до 10 МВ – 83.36 лв., и за централите на биомаса – 87.87 лв./MВтч.

Силно рамо за държавната ТЕЦ, ядрената – с намалена тарифа

От доклада на КЕВР се разбира още, че известно влияние за задържането на ръста на крайните цени има и леко намалената стойност на ядрения ток. АЕЦ "Козлодуй" при сегашна цена от 54 лв./MВтч е поискала тарифа от 55.45 лв. без ДДС, но КЕВР изчислява, че всъщност атомната централа трябва да продава по-евтино – за 53.90 лв.

НЕК при цена от 70.05 лв./MВтч без ДДС за своите ВЕЦ е поискала повишение до 71.06 лв., но комисията го орязва до 70.40 лв.

Големият печеливш от сегашното разпределяне на ценовите тежести по веригата е държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Нейната сегашна цена за регулирания пазар е 76.99 лв./MВтч без ДДС. Дружеството иска почти двойно увеличение до 147.87 лв. заради поскъпналите въглеродни емисии, които са коствали на дружеството 130 млн. лв., неотразени в досега действащите цени на тока. Въглищната централа е заявила и близо 500 млн. лв. компенсации за разходи за задължения към обществото, свързани със защита на обект, представляващ критична инфраструктура и имащ значение за националната сигурност на страната. Кой е той не става ясно. С известно свиване на нормата на възръщаемост на дружеството КЕВР все пак одобрява значителното поскъпване на тока на ТЕЦ "Марица Изток 2" и изчислява тарифа от 132.42 лв./МВтч без ДДС за периода от юли 2019 г. до края на юни 2020 г.

ТЕЦ "Бобов дол" е поискала цена от 104.15 лв./MВтч, но КЕВР орязва заявлението до 101.99 лв.

НЕК иска двойно поскъпване, но не го получава

Повече от двойно поскъпване на цената си като обществен доставчик е поискала и НЕК, макар шефът ѝ Петър Илиев да твърдеше, че в заявлението им няма конкретни числа. В момента прилаганaтa от НЕК цена за обществена доставка на електрическа енергия е 71.71 лв./MВтч без ДДС, а държавната компания е изчислила, че средно ще купува тока за 151.52 лв при утвърдена за изтичащия период тарифа от 128.38 лв. Регулаторът обаче смята, че въпреки това НЕК може да продава енергия като обществен доставчик за 89.60 лв./МВтч без ДДС. Надценката, която може да си слага, е 3.30 лв./МВтч.

От "Електроенергийния системен оператор" са предложили поевтиняване с близо 67 на сто на таксата за достъп до 0.46 лв., но КЕВР я натиска още надолу до 0.39 лв. Преносният оператор предлага поскъпване на таксата за пренос с близо 50 процента до 12.60 лв./МВтч, но КЕВР ограничава повишението до 9.86 лв.

ЕРП-тата с минимално поскъпване

При частните електроразпределителни дружества КЕВР също е играла с изчисленията. "ЧЕЗ Разпределение" е искало поскъпване на таксата за пренос с над 30 процента и на достъп – с 11 на сто, но регулаторът им разрешава по-малко увеличение. ЕРП Юг на ЕВН е заявило над 120 процента поскъпване на таксата за достъп до мрежата на бита. КЕВР обаче позволява минимален ръст. ЕРП Север на "Енерго-Про" е предложило повишение на таксите за достъп и пренос за клиентите си с малко над 7 на сто, а комисията е разрешила една идея по-голямо поскъпване за стопанските потребители и е орязала леко надолу заявените цени за бита, които обаче са по-високи от сега действащите.

Натрупаното дотук повишение обаче се тушира и свива до крайното средно поскъпване на тока за бита и дребния бизнес с 3.48 на сто заради сериозното намаляване на таксата "задължение към обществото". Това бе обещано от шефа на КЕВР Иван Иванов още преди месеци, заради по-малките разходи на фонда за сигурност на електроенергийната система за компенсации до преференциалните цени на ВЕИ-тата, тъй като те са се възползвали от високите борсови цени през досегашния период.

Таксата "задължение към обществото" се сваля от сегашните 36.01 лв. на 20,49 лв./MВтч без ДДС. В цената влизат и компонентата за ВЕИ от 3.60 лв. и за тока от когенерациите в размер на 1.47 лв.

Какви ще са окончателните цени по веригата предстои да се види, но в последните години – под ръководството на Иван Иванов, енергийният регулатор коригира минимално първоначалните си изчисления.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес