По-високи командировъчни за втория батальон в Ирак

Министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев се срещнаха с личния състав на втория български контингент за Ирак, който се подготвя в състава на Пета шипченска механизирана бригада в Казанлък. Заминаващите българските войници са поискали промяна в оборудването и реорганизация на съединенията, които ще изпълняват задачите. Това означава допълнително снаряжение с някои видове леко стрелково оръжие, с очила и прибори за нощно виждане и други съоръжения.

Междувременно близо 40 военнослужещи са подали рапорти за отказ от мисията в Ирак след самоубийствения атентат срещу българския лагер в Кербала миналия месец, при който петима техни колеги загинаха. Би Би Си цитира ген. Колев да казва, че срещу отказалите се няма да бъдат предприети никакви действия, защото участието в батальона е доброволно.

"Достатъчно арабисти" и "достатъчно" английски

Командирът на втория пехотен батальон подп. Наско Люцканов, който ще замине за Кербала, заяви след срещата, че няма никакви притеснения за предстоящата мисия и бе категоричен, че отива в Ирак с момчета, които му вярват и с които може да работи и ще изпълни задачите. Според него нивото на владеене на английски в батальона е "достатъчно" и за Ирак ще заминат "достатъчно арабисти".

Подп. Люцканов не се ангажира с категорично мнение дали ще има промени в задачите и структурата на втория контингент. Вчера полската бригада и нейния нов командващ заявиха, че спецификата на мисията в Ирак е доказала нуждата от увеличаване на контингентите за специални операции, което ще бъде направено в полската зона и което беше споменато и като възможност за българския батальон още преди трагедията в Кербала от самия началник на Генералния щаб ген. Никола Колев.

Увеличение на командировъчните с 40 долара

Всички военнослужещи са поискали увеличение на заплащането, което сега е в размер на 62 долара дневно за редниците и прогресивно се увеличава за другите чинове, в зависимост от задачите, предаде БНР. От министерство на отбраната съобщиха, че Николай Свинаров е поел ангажимент да внесе предложение в МС следващата седмица за ново увеличаване на командировъчните на бойците от батальона до 100 долара дневно.

Ще бъдат проучени и условията за увеличаване на застраховките на военнослужещите в батальона, допълниха от пресцентъра на МО. Воините от силите за специални операции в периода на мисията ще запазят надбавките, които получават у нас, заради спецификата на дейността им.

На срещата военнослужещите са поставили въпроса за недостига на екипировка като са посочили, че за нея те са инвестирали и собствени средства. Свинаров е поискал да бъдат направени индивидуални описи на собствените вложения, за да бъдат възстановени от МО.

Друг от поставените въпроси е бил този за връзката на бойците с близките им. Запазва се правото им да ползват карти с лимит половин час разговори на месец по сателитен телефон. Броят на сателитните телефони ще бъде увеличен от два на четири, обмисля се възможността рейнджърите да поддържат връзка с близките си и по Интернет.

Свинаров и началникът на Генералния щаб ген. Колев са се ангажирали за кадровото развитие на военнослужещите от батальона след приключване на мисията, като са посочили, че те са "гръбнакът на професионалната армия".

Министър Свинаров и ген. Колев разговаряха и с отказалите се от мисията войници. Според различни информации към момента са подадени между 30 и 42 рапорта за отказ от участие в мисията в Ирак.

Двама бойци от Казанлък - ефрейтор и редник, обявиха, че са се отказали по семейни причини. Ефрейторът има тригодишна дъщеря. Двамата заявиха, че не са подлагани на натиск за това решение.

Правителството било готово да докладва пред парламента

На въпрос дали счита за резонни исканията на опозицията за изслушване на министър-председателя Симеон Сакскобургготски в парламента по повод инцидента с българските рейнджъри в Кербала, вицепремиерът Пламен Панайотов, отговарящ за сигурността на страната заяви, че правителството като цяло има готовност да предостави всички факти, които парламентът изиска.

На този етап всякакви въпроси, свързани с разследването на случая в Кербала, са на ниво изпълнителна власт, заяви депутатът от НДСВ и член на комисията по външна политика, отбрана и сигурност Гергана Грънчарова. "Няма на този етап по-важна и гореща тема от тази със смъртта на петимата български войници в Кербала. При всяко едно положение трябва да се отдаде необходимото внимание на заседанието на комисията", каза тя пред Дарик радио.

Както и шефът на комисията Венко Александров (НДСВ), Грънчарова също е скептична към предложението на опозицията и експерти да се създаде специална парламентарна подкомисия по този повод.

Според нея комисията по външна политика е онзи формат, в който въпросите трябва да се дискутират професионално и в дълбочина, а създаването на нова подкомисия ще дублира структурата ѝ.

По повод необходимостта от дебат в пленарна зала относно състоянието на армията, военната реформа и стратегическия план след инцидента, вицепремиерът Панайотов каза, че стратегическият преглед на отбраната в момента е в ход и се очаква на пролет резултатите от него да са налице. По думите му тези резултати ще бъдат в основата на актуализацията на военната доктрина на страната. Всичко това ще бъде обсъдено достатъчно публично, в това число и в българският парламент, допълни Панайотов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: