Почина актьорът Тодор Колев

На 74 годишна възраст в петък, 15 февруари, почина големият български актьор Тодор Колев. Той дълго боледува от рак на белите дробове, от който си и отиде.

Великият "малък човек" ще остане в съзнанието и сърцата на поколения българи с емблематичните си роли в българското кино - "Двойникът" и "Опасен чар" - и с десетките си театрални роли, моноспектакли и вариететни участия и телевизионни продукции. Той бе сред първите, които поставиха на сцената комедийното шоу от нов тип, дотогава неизвестно у нас.

Успя да създаде неподражаеми образи, а култови реплики на филмовите му персонажи и от песните му със сигурност ще го надживеят.

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов (1965). Надхитря с успех комисията при приемането като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала за артисти едри кандидати с мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните "Сълза и смях" и Театър "София".

Участва в над 30 български игрални филма, сред които най-добрите от българската киноиндустрия на 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век - "Цар и генерал", "Козият рог", "Иван Кондарев", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар".

В началото на демокрацията Тодор Колев прави опит да се захване с политика. Става депутат във Великото народно събрание от СДС. За участието си в сините редици е назначен за завеждащ посолството на България в Канада, която длъжност напуска след една година несполучлив, по собствените му думи, престой на нея (1992).

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?