Почина бащата на Шампионската лига Ленарт Йохансон

Почина бащата на Шампионската лига Ленарт Йохансон


На 89-годишна възраст почина Ленарт Йохансон, един от най-влиятелните хора в историята на футбола, наричан бащата на Шампионската лига, съобщиха световните агенции.

Шведът е петият и най-дълго служил до този момент президент на Европейската футболна централа - УЕФА.

Той спечели изборите на конгреса в Малта през април 1990-а и управлява европейския футбол до януари 2007 г.

Под управлението на Йохансон футболът в Европа претърпя съществени промени. Той промени турнира за Купата на европейските шампиони в Шампионска лига, за да бъде днес един от най-силните и комерсиални в света, носещ милиарди приходи. Маркетингово и като глобална популярност, надпреварата за Шампионската лига е №1 в световния спорт.

Ленарт Йохансон също е в основата на това родината му Швеция да е домакин на Евро 92. Дълго години се говореше, че това се е случило къде с позволени, къде с непозволени средства...

Докато ръководи европейския футбол, Швеция печели бронзовите медали от Мондиала в САЩ, което е вторият най-голям успех в историята на страната. Макар да няма пряка заслуга, този успех му печели още повече популярност сред сънародниците.

Под негово ръководство промяна претърпяха и европейските първенства, като от 8 отбора, участниците вече са 16.

Ленарт Йохансон беше и кандидат за президент на световната футболна централа - ФИФА през 1998 г. Загуби надпреварата от швейцареца Сеп Блатер, който по-късно беше принуден да се освободи поста, заради съмнения за злоупотреби и корупция.

След отстъпването на поста в УЕФА през 2007 г., Йохансон беше обявен за почетен президент на централата.

Преди да започне работа на международно ниво, той беше президент на шведския футбол в продължение на 5 години, а на един от големите клубове - АИК (Стокхолм) бе начело 23 години.

Трофеят, който шведският футболен шампион вдига след края на всеки сезон, неслучайно носи името Ленарт Йохансон.

"Ленарт е най-великият ни футболен функционер за всички времена. Никой друг швед не е имал такова влияние върху световния футбол. С работата си като президент на УЕФА и вицепрезидент на ФИФА той пораждаше само възхищение", заяви президентът на Шведската футболна федерация Карл-Ерик Нилсон.

Ленарт Йохансон стана особено популярен и влезе в заглавията на българските медии през 2005 г., когато остро по негов адрес се изказа Христо Стоичков, заемащ поста национален селекционер по това време.

Стоичков обвини Йохансон в купуване на съдии след загубата на България с 0:3 от Швеция в Стокхолм. Реакцията му донесе наказание от 4 мача и 20 000 швейцарски франка глоба. По-късно Камата се извини на Йохансон за необмислените си думи, които казал в момент на гняв.

Споделяне

Още от Спорт