Почина бившият панамски диктатор Мануел Нориега

Почина бившият панамски диктатор Мануел Нориега

Бившият диктатор на Панама Мануел Нориега почина на 83 години, предадоха световните агенции. Нориега бе в болница от март заради мозъчен тумор. Той е починал тази нощ, обяви панамският държавен секретар, отговарящ за съобщенията Мануел Домингес.

На 7 март Нориега бе опериран от доброкачествен мозъчен тумор в болница в столицата на Панама, но получи мозъчен кръвоизлив и трябваше да бъде опериран повторно. След това състоянието му беше критично. Заради операцията Нориега получи разрешение да излезе временно от затвора, в който излежаваше присъди заради изчезването на политически опоненти по време на установената от него диктатура. В миналото на няколко пъти семейството му поиска той да бъде поставен под домашен арест заради множеството мозъчни кръвоизливи и белодробни усложнения, рак на простатата и депресия. Властите обаче не удовлетвориха исканията им.

Нориега бе силният човек на Панама от 1983 г. до 1989 г., но после изпадна в немилост и бе свален от САЩ, а след това прекара и две десетилетия в американски затвор по обвинения за трафик на дрога.

После той беше вкаран в затвор във Франция за пране на пари и накрая бе екстрадиран към Панама през декември 2011 г.

Нориега е роден на 11 февруари 1934 г. в Панама, припомня Франс прес. Първоначално той искал да стане психиатър, но после постъпва в армията. На 11 октомври 1968 г. участва във военния преврат срещу президента Арнулфо Ариас и от този момент, започва да се издига. Година по-късно той е назначен от главнокомандващия на армията генерал Омар Торихос за шеф на страховитото разузнаване G-2.

Подозира се, че тогава ЦРУ, което по онова време е имало силно присъствие в Панама заради надзора на Панамския канал, е вербувало Нориега. След смъртта на Торихос при мистериозна самолетна катастрофа през 1981 г., Нориега, на когото приписват отговорността за тази трагедия, става силният човек на Панама. През 1983 г. става генерал, поема командването на Националната гвардия и де факто управлява страната. До 1989 г. той съжителства с шестима президенти на републиката, които са доста по-малко влиятелни от него.

По време на тези години на власт и охолство Нориега живее със съпругата си Фелисидад и трите си деца в бляскаво имение с миниатюрна зоологическа градина, частно казино и дансинг. Обвиняван от противниците си, че е студенокръвен диктатор и социопат, той ги подтиска всячески и използва тези години на власт, за да изнесе много пари в Европа. Но през юни 1987 г. в Панама се провеждат огромни демонстрации срещу корупцията и в подкрепа на демократизирането на страната и на 30 юни Нориега е "изоставен" от американското правителство.

През февруари 1988 г. той е обвинен в трафик на дрога в САЩ. Но тогава Нориега възприема антиамериканска риторика и се противопоставя на САЩ, а Вашингтон налага икономически санкции на Панама.
На 10 май 1989 г. Нориега анулира избирането на президентския пост на Гийермо Ендара. На следващия ден американската армия започва военноморски маневри, преди да нахлуе в страната на 20 декември. Нориега търси убежище в нунциатурата на Ватикана и остава там две седмици. Накрая се предава и е отведен в Маями.

В САЩ той е осъден на 40 години затвор. Излежава 21 години, преди да бъде екстрадиран през 2010 г. към Франция, където е осъден на 7 години затвор за пране на пари от трафик на дрога. През 2011 г. е екстрадиран от Париж към Панама, за да излежи три присъди от 20 години затвор за изчезването на опозиционери по време на диктатурата на Нориега - обвинения, които той отхвърля.

Споделяне

Още от Свят