Почина Едуард Кенеди, последният от братята Кенеди

Почина Едуард Кенеди, последният от братята Кенеди

След продължително заболяване почина ветеранът на американската политика, братът на американския президент Джон Кенеди – Едуард Кенеди, съобщиха в сряда световните информационни агенции.

Сенаторът демократ от щата Масачузетс беше на 77 години. През май миналата година лекарите му откриха злокачествен мозъчен тумор.

Едуард Кенеди става сенатор през 1962 година, когато сменя своя брат, който се кандидатира за президент. Едуард Кенеди е преизбиран в сената седем пъти.

В последната президентска кампания той работи активно за избирането на Барак Обама.

В първите си коментари световните агенции отбелязват, че сенатор Кенеди половин век е бил движеща сила на американската либерална политик7а, особено по въпросите за здравеопазването и образованието.

През 2006 г. списание "Тайм" го определи като един от десетте най-добри сенатори на САЩ затова, че е вкарал "титаничен списък със законопроекти, отнасящи се на практика до живота на всеки американец – мъж, жена или дете".

По думите на кореспондента на ББС във Вашингтон Ричард Листър, Едуалд Кенеди, наричан от мнозина Теди, ще влезе в историята на САЩ като един от най-активните и популярни законодатели в страната.

ББС отбелязва, че Кенеди се отличаваше с умението да сключва съюзи независимо от партийната принадлежност. Той е проявявал законодателна инициатива в областта на образованието заедно с републиканеца Джорд Буш – младши, а след това със сенатор Джон Маккейн, който по-късно стана съперник на Обама, е защитавал реформата в сферата на имиграцията.

Същевременно Кенеди бе рязък критик на администрацията на Буш особено по отношеине на войната в Ирак и скандала с измъчването на затворници.

Семейството на Кенеди обяви за неговата кончина с кратко съобщение, разпространено в сряда рано сутринта.

"Едуард Кенеди, горещо обичан съпруг, баща, дядо, брат и чичо, почина във вторник през нощта в дома си в Масачузетс", се казва в съобщението.

Едуард е единственият от четиримата братя Кенеди, който умира от естествена смърт.

Брат му Джоузеф загива в самолетна катастрофа по време на Втората световна война, а президентът Джон Кенеди и кандидатът за президент Робърт Кенеди са убити.

Едуард Кенеди също се стремеше към президентския пост, но така и не можа да се кандидатира, защото получи условна присъда. През 1969 година бе разпространено съобщението, че е е избягал от мястото на автомобилна катастрофа с един загинал на остров Чапакидж в Масачузетс. Още тогава коментарите бяха, че прекалено много са неприятните съвпадения, които се случват на Кенеди, когато се устремят към висшата власт.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?