Почина художникът Владимир Гоев

Медет. Художник Владимир Гоев

Почина известният художник Владимир Гоев, който в края на март навърши 88 години.

Владимир Гоев е роден в Бургас. През 1952 г. завършва специалност "Живопис" във Висшия институт за изобразителни изкуства "Николай Павлович". От 1953 г. е член на Съюза на българските художници (СБХ) и в продължение на повече от 20 години е в неговия Управителен съвет. В периода 1975-1985 г. заема поста директор на НХГ.

От 1975 г. Владимир Гоев е носител на званието "Заслужил художник", през 1984 г. е удостоен от СБХ с наградата за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора, от 1987 г. е пожизнен член на Кралската академия в Мадрид, а през 2012 г. Народното събрание му отпуска пенсия за особени заслуги към държавата и нацията.

Неговите пейзажи, натюрморти и портрети, сред които са образите на Васил Левски, Николай Райнов, Никола Вапцаров, Иван Башев и други видни българи, са своеобразни свидетелства за отстояване на достойнството на изкуството в противоречивото време от втората половина на миналия век, посочват в съобщението от НХГ.

Поклонението пред тленните останки на Владимир Гоев ще се състои в Националния музей на българското изобразително изкуство на пл. "Княз Александър Първи" 1 на 3 юни, понеделник, от 12.30 ч.

Споделяне

Още от Общество