Почина милиардерът Марк Рич, основател на концерна "Гленкор"

Марк Рич

Марк Рич, известен като "краля на суровините" и основател на концерна "Гленкор" (Glencore), почина в сряда на 78-годишна възраст от инсулт, предадоха световните агенции.

Рич почина в Люцерн, Швейцария, където бе домът му, но ще бъде погребан в четвъртък в Израел, посочи говорителят му.

В швейцарския гр. Люцерн на 78-годишна възраст от инсулт почина милиардерът Марк Рич. В продължение на дълги години беше издирван от правосъдието на САЩ за укриване на данъци, преди да бъде помилван от Бил Клинтън в последния ден от президентството му на 20 януари 2001 г., припомня ББС.

Роден е в Белгия през 1934 г. в еврейско семейство, но семейството му напуска Европа и отпътува за САЩ през 1941 г. заради гоненията срещу евреите.

В САЩ Рич посещава училище и колеж в Ню Йорк, отпада от колежа и започва работа в нюйоркската компания за търговия със суровини "Филипс брадърс" (Phillips Brothers), днешна Фибро (Phibro).

През 1967 г. е изпратен от компанията в Мадрид, където среща бъдещия си съдружник Пинкъс Грийн. По-късно двамата основават компанията Марк Рич енд Ко (Marc Rich & Co) в швейцарския град Цуг, чиито ниски данъци го правят един от световни центрове за търговия с петрол. По-късно компанията получава името "Гленкор".

Състоянието на Рич бе оценено на 2.5 млрд. долара за 2012 година от американското списание "Форбс".

Марк Рич е известен като една от най-големите акули на световния пазар за суровини.

През 80-те години на миналия век е обвинен в много грехове: укриване на данъци, измами, незаконна търговия с Иран на аятолах Хомейни. Всъщност той е търгувал с всички "лоши момчета" по онова време: с ЮАР, когато там управлява апартейдът; Ирак на Саддам Хюсеин; Либия на Муамар Кадафи; архиврагът на Щатите – Куба на Фидел Кастро.

Когато името му попада в списъка на ФБР за най-издирваните хора (между другото то остава там близо две десетилетия), през 1983 г. Марк Рич бяга в Швейцария. Къщата му в селцето Меген прилича на крепост, милиардерът се държи извън светлината на прожекторите.

Легенди обвиват личността му. Заради еврейския му произход слуховете го свързват с Мосад. Според други "информирани източници" е свързан и с КГБ.

Бизнесинтереси на Марк Рич, а според някои анализатори - и политически интереси - докарват "Гленкор" и в България през 90-те години на миналия век.

В началото на 90-те Рич доставя петрол през държавната по това време компания "Химимпорт", която пък го продава на държавните "Плама" в Плевен и "Нефтохим" - Бургас. Вместо да плати, "Химимпорт" прехвърля дълга за доставките на "Нефтохим". Сделката в крайна сметка е покрита със заем от Световната банка.

По време на зърнената криза през 1996 г. компанията "Гленкор" е най-големият доставчик на зърно за България, като сделката след това е разследвана заради твърдения, че е била изключително неизгодна за държавата.

Слухове направиха Рич кандидат-купувач на "Кремиковци" малко преди закриването на комбината преди няколко години.

Споделяне
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?