Почина милиардерът Марк Рич, основател на концерна "Гленкор"

Марк Рич

Марк Рич, известен като "краля на суровините" и основател на концерна "Гленкор" (Glencore), почина в сряда на 78-годишна възраст от инсулт, предадоха световните агенции.

Рич почина в Люцерн, Швейцария, където бе домът му, но ще бъде погребан в четвъртък в Израел, посочи говорителят му.

В швейцарския гр. Люцерн на 78-годишна възраст от инсулт почина милиардерът Марк Рич. В продължение на дълги години беше издирван от правосъдието на САЩ за укриване на данъци, преди да бъде помилван от Бил Клинтън в последния ден от президентството му на 20 януари 2001 г., припомня ББС.

Роден е в Белгия през 1934 г. в еврейско семейство, но семейството му напуска Европа и отпътува за САЩ през 1941 г. заради гоненията срещу евреите.

В САЩ Рич посещава училище и колеж в Ню Йорк, отпада от колежа и започва работа в нюйоркската компания за търговия със суровини "Филипс брадърс" (Phillips Brothers), днешна Фибро (Phibro).

През 1967 г. е изпратен от компанията в Мадрид, където среща бъдещия си съдружник Пинкъс Грийн. По-късно двамата основават компанията Марк Рич енд Ко (Marc Rich & Co) в швейцарския град Цуг, чиито ниски данъци го правят един от световни центрове за търговия с петрол. По-късно компанията получава името "Гленкор".

Състоянието на Рич бе оценено на 2.5 млрд. долара за 2012 година от американското списание "Форбс".

Марк Рич е известен като една от най-големите акули на световния пазар за суровини.

През 80-те години на миналия век е обвинен в много грехове: укриване на данъци, измами, незаконна търговия с Иран на аятолах Хомейни. Всъщност той е търгувал с всички "лоши момчета" по онова време: с ЮАР, когато там управлява апартейдът; Ирак на Саддам Хюсеин; Либия на Муамар Кадафи; архиврагът на Щатите – Куба на Фидел Кастро.

Когато името му попада в списъка на ФБР за най-издирваните хора (между другото то остава там близо две десетилетия), през 1983 г. Марк Рич бяга в Швейцария. Къщата му в селцето Меген прилича на крепост, милиардерът се държи извън светлината на прожекторите.

Легенди обвиват личността му. Заради еврейския му произход слуховете го свързват с Мосад. Според други "информирани източници" е свързан и с КГБ.

Бизнесинтереси на Марк Рич, а според някои анализатори - и политически интереси - докарват "Гленкор" и в България през 90-те години на миналия век.

В началото на 90-те Рич доставя петрол през държавната по това време компания "Химимпорт", която пък го продава на държавните "Плама" в Плевен и "Нефтохим" - Бургас. Вместо да плати, "Химимпорт" прехвърля дълга за доставките на "Нефтохим". Сделката в крайна сметка е покрита със заем от Световната банка.

По време на зърнената криза през 1996 г. компанията "Гленкор" е най-големият доставчик на зърно за България, като сделката след това е разследвана заради твърдения, че е била изключително неизгодна за държавата.

Слухове направиха Рич кандидат-купувач на "Кремиковци" малко преди закриването на комбината преди няколко години.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?