Почина модният дизайнер Карл Лагерфелд

Почина модният дизайнер Карл Лагерфелд

На 85-годишна възраст е починал световноизвестният моден дизайнер Карл Лагерфелд. Той е бил приет по спешност в болница в Париж, където е издъхнал. Последната му публична проява беше при запалването на коледните светлини на "Шанз-Елизе" на 22 декември.

През последните седмици Лагерфелд не е бил добре здравословно, което стана повод и да пропусне няколко модни ревюта. Най-притеснително за неговите колеги е било отсъствието му от Парижката седмица на модата през януари. Лагерфелд пое ръководството на модната къща "Шанел" през 1983 година и до тази година не бе пропускал най-важното събитие на френската висша мода.

Лагерфелд добива популярност като дизейнер през 60-те години на миналия век, докато работи за модните къщи "Клое" и "Фенди". Моделите му за кратко време успяват да му донесат международна популярност.


Колекцията на "Шанел" за сезона пролет-лято 2019 г., създадена от Карл Лагерфелд.

От 1983 г. Лагерфелд става главен дизайнер на "Шанел" и успява да върне марката на върха с иновативните си вариации на класическите модели. Той продължава да работи за "Фенди", а междувременно открива и собствен бранд.

Карл Лагерфелд е роден през 1933 година в Германия. Той емигрира в Париж като тинейджър и става асистент на дизейнера Пиер Балмен. Започва работа за марките "Фенди" и "Клое" през 60-те години. За себе си Лагерфелд често казваше, че изглежда като карикатура на самия себе си, което му харесва, припомня ББС.

От "Шанел" съобщиха, че постът на Лагерфелд ще бъде поверен на Виржини Виар. През последните 30 години тя работи заедно с Лагерфелд по създаването на колекциите на марката.

Лагерфелд е човекът, на когото до голяма степен се дължи възходът на "Шанел" през последните десетилетия. Докато той е главен дизайнер на френската марка тя се превръща от от малка модна къща в лидер в модната индустрия.

Личният стил на Лагерфелд е толкова известен, колкото и създадените от него дрехи. Негова запазена марка от години са снежнобялата коса, хваната на конска опашка, тъмните очила и черните кожени ръкавици. И всичко това, съчетано с черните костюми и високи яки.

Лагерфелд пазеше в тайна личния си живот. Най-известният му другар беше неговата котка Шупет, която сама по себе си се превърна в знаменитост. Домашният любимец на Лагерфелд има собствен профил в Инстаграм и 127 000 последователи.

Лагерфелд беше известен с това, че изразяваше позициите си по редица въпроси и извън модата. През 2017 г. например той критикува германския канцлер Ангела Меркел за политиката ѝ по отношение на мигрантите.

Въпреки влошеното си здраве Лагерфелд не спираше да работи до последно. За тази седмица например имаше насрочен ангажимент по поредното модно шоу на "Шанел".

"Мразя почивката с изключение на четенето. Аз съм човек създаден да работи, ако скицирането се смята за работа. Щастлив съм да правя това, което правя в повече от перфектни условия", коментира той през 2008 г.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?