Почина първата американка космонавт

Сали Райд

На 61 години почина Сали Райд, първата американка, полетяла в космоса. Тя се е споминала в понеделник след 17-месечна борба с рак на панкреаса. Това съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на нейната компания "Сали Райд сайънс" от Сан Диего.

Райд излетя на борда на космическата совалка "Чалънджър" на 18 юни 1983 г.

По време на шестдневния полет в орбита бяха изведени два сателита. Година по-късно тя полетя на втората си мисия с "Чалънджър". Общо в космоса тя е прекарала над 343 часа.

Райд стана третата жена в света, летяла около земята. Преди нея в космоса бяха съветските космонавти Валентина Терешкова (1963 г.) и Светлана Савицкая (1982 г.), припомня ИТАР-ТАСС.

Историческият полет на Сали в космоса заплени въображението на нацията и я превърна в име, за което всички говорят, заяви "Сали Райд сайънс" в декларация.

Сали Райд разрушаваше преградите с елегантност и професионализъм - и буквално промени лицето на американската космическа програма, коментира администраторът на НАСА Чарлз Болдън.

Райд се присъедини към американската космическа агенция през 1978 г. като член на първия клас кандидат-астронавти, включващ жени.

След като напусна НАСА през 1989 г., тя стана професор в Калифорнийския университет и насърчаваше младите жени да се отдадат на кариера в науката чрез компанията си "Сали Райд сайънс".

Райд влезе в комисиите, които разследваха трагичните злополуки със совалките "Чалънджър" и “Колумбия” и помогна за определяне на новия курс на космическата програма на НАСА при преразглеждането на плановете за пилотирани полети през 2009 г.

Райд написа и книги за космоса за деца.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?