Почина последният крал на Афганистан

Почина последният крал на Афганистан

Бившият крал на Афганистан Мохамад Захир Шах почина на 92 години след дълго боледуване в Кабул.

Той се оттегли през 1973 г. и замина в изгнание, но се завърна в Афганистан след падането на талибаните през 2002 г.

Много афганистанци се отнасят с дълбока любов и уважение към Захир Шах, чието 40-годишно управление се свързва с мир, сигурност и умерени политически реформи, отбелязва ББС.

Последният афганистански крал подкрепя премахването на носенето на  бурката, развива инфраструктурите на страната и съумява да поддържа равновесието между съперничещите си съветски и западни интереси в Афганистан.

По това време жените получават право на образование, право да участват в избори, а страната – свободна преса.

Захир Шах е починал в резиденцията си, намираща се в президентския комплекс в Кабул.

Роден в Кабул през 1914 г., Захир Шах получава образованието си във Франция, а след това военна подготовка в родината си.

Деветнайсетгодишен, той се възкачва на престола през 1933 г., след като баща му е убит от душевно болен студент.

През първите 20 години от пребиваването си на престола Захир Шах оставя неговите трима чичовци да управляват страната. После през 1953 г. поема пълния контрол на властта и се заема модернизацията на Афганистан. Въпреки въвеждането на някаква демокрация, икономиката на страната остава слаборазвита.

Докато е на пътешествие в Италия през 1973 г., Захир Шах  е свален от власт чрез преврат, организиран от братовчед му Сардар Мохамад Дауд Хан.

През 30-те години на изгнаничеството, прекарани предимно в Италия, бившият крал става свидетел на войната в Афганистан и на жестокия талибански режим, който се установява там.

След Втората световна война, в която той успява да удържи както неутралитета, така и териториалната цялост на страната си, кралят осъзнава необходимостта от модернизация.

Той кани чуждестранни съветници, финансира първия модерен университет и насърчава културните и търговски връзки с Европа.

Въпреки това напрежението и битките за надмощие между враждуващите племена в Афганистан остават.

Дауд Хан, който сваля краля от власт, стопира неговите усилия за отваряне на страната и развиване на контакти със Запада.

В годините след преврата последният крал на 200-годишната пащунска династия живее във вила извън Рим. През това време Афганистан изпада трайно в насилие, породено от битки между военно-племенни вождове, и война.

През 2002 г. Захир Шах се завръща в страната си, за да участва в учредяването на Уолеси джирга - (Народна камара) - долната камара на афганистанския парламент. Тя от своя страна има за мисия да състави ново правителство.

Бившият крал се нанася в бившия си дворец в столицата Кабул, което е част от споразуменията, постигнати на срещата.

Той се съгласява да не се противопоставя Хамид Карзай да стане президент на Афганистан.

“За мен е голямо удоволствие да се завърна, голямо удоволствие”, казва бившият монарх при пристигането в Кабул.

Макар че е разглеждан от някои среди като потенциална заплаха, Захир Шах е възприеман като фигура, която може да прокара мостове в разделената страна.

Дадена му е символичната титла Баща на нацията – макар че е етнически пащун, той се стремеше да се дистанцира от лоялност към която и да е политическа сила или племе.

До смъртта си той живее в Кабул като обикновен афганистански гражданин.

Мохамад Захир Шах  е баща на 8 деца, от които 6 са все още живи.

Споделяне

Още от Свят