Почина съоснователят на "Майкрософт" Пол Алън

Почина съоснователят на "Майкрософт" Пол Алън

Пол Алън - съосновал "Майкрософт" заедно с Бил Гейтс през 1975 г., почина на 65-годшна възраст след боледуване от рак. Това съобщиха световните агенции, които се позоваха на съобщение на семейството и компанията му. Последната класация на списание "Форбс" го нареждаше под №21 в списъка на най-богатите в света със състояние от над 21.3 млрд. долара.

"С голяма тъга съобщаваме за смъртта на нашия основател Пол Алън, съосновател на "Майкрософт", се казва в съобщението на компанията му "Вулкан".

Алън се лекуваше продължително време от Нехочкинов лимфом и беше в ремисия. Преди две седмици той заяви, че планира "да се бори агресивно", докато продължи да работи по своите проекти.

Сестрата на Пол Алън - Джоди, сподели, че той е бил "забележителна личност във всяко отношение".

"Докато повечето хора го познаваха като професионалист и филантроп, за нас той беше много обичан брат и чичо, и изключителен приятел. Семейството и приятелите на Пол бяха благословени да познават остроумието, топлотата, щедростта и дълбоката му грижовност", заяви тя.

По думите ѝ той винаги е намирал време за приятелите и семейството си.

В декларация до медиите Бил Гейтс заяви, че скърби за един от най-старите и най-скъпите си приятели.

"Съкрушен съм от загубата на един от най-старите и скъпи приятели Пол Алън. От нашите дни в училище, през партньорството ни в създаването на "Майкрософт", до нашите общи благотворителни проекти през годините, Пол беше истинския партньор и скъп приятел. Персоналните компютри нямаше да съществуват без него", заяви Бил Гейтс.

Цялата технологична индустрия също почете смъртта на Алън.

"Нашата индустрия загуби пионер и нашият свят загуби сила на доброто. Изпращаме нашите искрени съболезнования на приятелите на Пол, семейство Алън и всички в "Майкрософт", коментира изпълнителният директор на "Епъл" Тим Кук.

"Загубихме велик технологичен пионер днес - благодаря ти, Пол Алън, за твоя огромен принос за света чрез твоята работа и филантропия. Мислите ни са с неговото семейство и цялата общност на "Майкрософт", коментира изпълнителният директор на "Гугъл" Сундар Пичай.

"Много съм натъжен да чуя, че Пол Алън е починал. Неговата страст за изобретяване и развитие вдъхновяваше много хора. Той беше неуморим до края. Сърцето ми е с неговото семейство и приятели", коментира основателят на "Амазон" Джеф Безос.

През последните години Алън се беше концентрирал върху благотворителност чрез организацията си "Вулкан", която обединява множество научни и технологични проекти. Освен това групата инвестира и в облагородяване на части от Сиатъл и културни институции в града.

Алън притежаваше и два отбора - хокейния "Сиатъл Сийхоукс" и баскетболния "Портланд Трейлблейзърс". Голям фен е и на музиката, като инвестира и в подобни музеи.

Алън работеше и по проекта Stratolaunch. Той разработва най-големия самолет в света, който ще се използва за изстрелване на космически ракети от голяма височина.

Споделяне

Още от Свят