Почина синът на Тодор Живков – Владимир

Владимир Живков

Синът на бившия генерален секретар на ЦК на БКП Тодор Живков– Владимир е починал, съобщи журналистът и писател Калин Тодоров, син на члена на ЦК на БКП Станко Тодоров.

Наследникът на бившия Първи е издъхнал на 21 юли - 40 години след смъртта на сестра си Людмила Живкова.

Владимир Живков е починал в столична болница, съобщиха от семейството му.

Той е роден на 5 юни 1952 г. в София в семейството на тогавашния секретар на Централния комитет на БКП Тодор Живков и Мара Малеева-Живкова. През 1971 г. завършва средно образование в 35 гимназия с преподаване на руски език в София. Веднага става член на партията. Завършва право в Софийския университети още докато учи става член на Софийския градски комитет на ДКМС– младежката организация на комунистическата партия.

През 1980 г. започва работа като научен сътрудник в Института по науките за държавата и правото при БАН. Под ръководството на неговия ръководител Ярослав Радев през 1981 г. защитава дисертация на тема "Правна оценка на Нюрнбергския процес".

Жени се два пъти - за Маруся Мирчевска, от която има син Тодор Живков, който живее в САЩ. Вторият му брак е с Валентина Станимирова, с която имат дъщеря - Елизабет Живкова.

След смъртта на сестра си Владимир Живков става главен директор на Центъра "Знаме на мира" (до 1989 г.). По времето на комунизма заема различни партийни и държавни постове. Издига се до заместник-председател на Комитета за култура, а през 1986 г. става заместник-председател на Съвета за духовно развитие при Министерски съвет. Бил е депутат в 8-то и 9-то Народно сбрание.

От 1986 до изключването му през 1989 г. е член на ЦК на БКП.

След промените живее със семейството си във вила в Бояна. Странеше от медиите и не се появяваше на публични събития. През 90-те години на миналия век се занимава с търговия. Последните години живее предимно в дупнишкото село Кременик.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?