Почина собственикът на шоколадовата империя "Нутела"

Микеле Фереро

Най-богатият мъж в Италия Микеле Фереро, който е собственик на едноименната шоколадова империя и баща на течния шоколад "Нутела", е починал в събота на 89-годишна възраст, предадоха италианскиет медии, цитирани от световните агенции в неделя.

Смъртта на Микеле Фереро поставя въпроса за наследяването на контролираната от
клана Фереро едноименна компания за шоколадови изделия, чиито продажби възлизат на около 8 милиарда евро. Повдига се въпросът и дали компанията няма да се обедини с друг гигант, отбелязва Ройтерс.

Микеле Фереро наследи от баща си, който бил сладкар, малка фирма, основана през 1946 г. но и рецептата за течен шоколад, произвеждан на основата на лешници и какао. През 1964 г.
продуктът е кръстен "Нутела" и благодарение на него Микеле Фереро изгражда цяла сладкарска империя.

Днес групата "Фереро", включваща марките "Киндер", "Фереро" и "Мон Шери", има 22 000 служители по света.

Само приходите от продажбите на "Нутела" възлизат на 1.7 милиарда евро годишно. 11 завода на "Фереро" по света произвеждат годишно по 365 000 тона Нутела.

Самият Микеле Фереро отстъпи президентския пост на холдинга си през 2011 г. на сина си Джовани, който е на 50 години.

Според сп. "Форбс" семейство Фереро разполага със състояние, възлизащо на 14,8 милиарда евро.

През 2013 г. Джовани Фереро отрече твърденията, че "Нестле" иска да откупи "Фереро". Тогава той заяви, че "Фереро" не се продава. Но запознати с бизнеса, казват, че Джовани Фереро не се интересувал толкова много от ръководенето на холдинга, колкото се интересувал брат му Пиетро, който обаче почина от сърдечен удар през 2011 г., докато караше велосипед в Южна Африка.

Микеле Фереро никога не е допускал външни лица да се бъркат в бизнеса му. Допреди няколко години всеки ден той пътуваше с хеликоптер от вилата си в Монте Карло до централата на "Фереро" в град Алба, в Северозападна Италия, за да опита новите продукти и за да предложи идеи за нови лакомства.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?