Почина соул легендата Бен Е Кинг, изпял Stand By Me

Почина соул легендата Бен Е Кинг, изпял Stand By Me

На 76-годишна възраст в четвъртък е починал R&B и соул певецът Бен Е Кинг, който е най-популярен с песента си Stand By Me, предадоха световните агенции, цитирайки в петък неговият представител Фил Браун.

Кинг започва кариерата си в края на 1950-те години с бандата "Дрифтърс" (The Drifters), с която изпълнява хитове като There Goes My Baby и Save The Last Dance For Me.

Започвайки солова кариера той влиза в американския топ 5 с песента Stand By Me през 1961 г.

През годините тази песен девет пъти е била в класацията US Billboard 100 – два пъти в негово изпълнение и седем пъти като кавър на изпълнител като Джон Ленън и Спайдър Търнър.

През 1999 г. една от големите организации в Америка за изплащане на музикални права BMI обяви, че песента, написана от Кинг заедно с Джери Лейбър и Майк Столър е четвъртата най-често пусканата по американските радиостанции и телевизии през ХХ век.


По-рано тази година Stand By Me влезе като световно музикално наследство в звукозаписния регистър на библиотеката на американския Конгрес с обяснението, че "пламенното изпълнение на Кинг превърна тази песен в класика".

Сред другите хитове на певеца са Spanish Harlem, Amor, Don't Play That Song (You Lied) и Supernatural Thing - Part I, предаде ББС.

Споделяне

Още от Общество