Почина Светлана Гебрева, зам.шеф на строителния надзор

След тежко боледуване почина Светлана Гебрева, заместник-началник на Дирекцията за национален строителен контрол, съобщиха от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В края на миналата година 36-годишната Гебрева беше залята с киселина пред сградата на дирекцията. Няколко дни по-късно полицията арестува Петьо Петков, който и до момента е в ареста.

Гебрева, която има 11-годишен син, е постъпила на работа в дирекцията за строителен надзор през 1994 г. От 1998 г. е заместник началник на службата и главен държавен инспектор.

Веднага след встъпването си в длъжност обявява, че в страната има бум на незаконно строителство: на месец при нея постъпвали по 600 жалби. Подписва по 192 заповеди на месец за спиране на неизрядни строежи. В повечето случаи тя лично ръководи събарянето на незаконните строежи. Най-големите ѝ обвинения са към кметове и архитекти, които според нея вършат услуги на инвеститори в нарушение на законите. Името ѝ бе свързано с акции за събаряне на незаконните строежи в Слънчев бряг /април 1999 и май 2000/ и Златни пясъци , на Боровец /декември 1998/, Пампорово /2001/ и Витоша, по Околовръстния път на София /април 2000/ и другаде.

След инцидента с киселината стана ясно, че във връзка с дейността си Гебрева е получавала множество анонимни заплахи. Предполага се, че и нападението с киселина е по подобни причини.

Въпреки заканите срещу нея, никой от засегнатите не е започнал дело срещу дирекцията.

През август 2001 г., според информации в печата, е номинирана за областен управител на София -град от ДПС, без да е член на движението.

Гебрева е починала днес сутринта в болница "Лозенец", в присъствието на съпруга си. Причина за смъртта ѝ е продължително и тежко заболяване още от 1999 г., съобщи ръководителят на болница "Лозенец" Любомир Спасов, цитиран от БТА. Той не коментира хипотезата, че инцидентът, при който г-жа Гебрева бе залята с киселина, е ускорил фаталния край на заболяването.

През 1999 г. Светлана Гебрева е претърпяла операция и оттогава е била под постоянно лекарско наблюдение. По време на инцидента с изгарянето с киселина, тя е била в тежко здравословно състояние, но е можела да изпълнява служебните си задължения.

Гебрева е постъпила в правителствена болница на 22 април с оплаквания за обща отпадналост и загуба на тегло. Тя е преместена от друго здравно заведение по молба на близките ѝ. Последен стадий на тежкото заболяване, което д-р Спасов отказа да назове, е довело до сърдечна и белодробна недостатъчност.

Вицепремиерът и министърът на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев отказа коментар ще се промени ли нещо в работата на Дирекцията за национален строителен контрол след смъртта на Светлана Гебрева, съобщи БТА. Думите са излишни, каза Паскалев, видимо разстроен. На въпрос дали министерството ще подпомогне семейството на г-жа Гебрева, той каза, че тези неща не бива да се правят публично.

Светлана Гебрева директно се е отчитала на министър Паскалев като заместник-началник на Дирекцията за национален строителен контрол.

"Потресени сме, не сме в състояние да говорим", казаха колегите на Светлана Гебрева от дирекцията, които не са знаели за болестта ѝ.

Нападението срещу Гебрева с киселина се случи на 17 декември м.г. сутринта, на излизане от сградата на дирекцията на столичния бул."Христо Ботев". Шофьорът на Гебрева тогава се опита да настигне нападателя, който веднага хукнал, но не успя. Няколко дни по-късно полицията арестува Петьо Петков, който преди това бе обвинен и за нападението отново с киселина срещу журналистката от в."Труд" Анна Заркова. По случая със Заркова обвинението срещу Петков отпадна.

На първа инстанция съдът наложи на Петков мярка за неотклонение "задържане под стража" и прие медицинско заключение от 8 февруари 2000 г. от Първа работническа болница, според която Петков страда от епилепсия. На 12 май районният съд за пореден път остави мярката на Петков непроменена. В четвъртък защитата на Петков ще иска освобождаването му от Софийския апелативен съд.

Обвинението счита, че има достатъчно данни, че Петков е залял с киселина Светлана Гебрева . Повдигнато му е обвинение по чл.129 ал.2 от Наказателния кодекс.

Пред БНР районният прокурор Славчо Кържев, който лично наблюдава делото Гебрева каза, че според него смъртта ѝ е свързана със случая на 17 декември. Делото е пред приключване, каза още Кържев, но отказа да отговори на въпроса дали в хода на разследването прокуратурата ще стигне до поръчителите на престъплението.

Споделяне

Още от България