Почина внучката на Сталин Галина Джугашвили

След продължително боледуване на 70 години почина внучката на Сталин, единствена дъщеря на най-големия му син Яков – Галина Джугашвили, предадоха руските информационни агенции във вторник.

За смъртта на Галина Джугашвили съобщи близката ѝ Тина Егнаташвили. Информацията бе потвърдена и от Главната военна болница „Бурденко” в Москва, където внучката на Сталин е починала в понеделник късно следобед.

Последните пет години от живота си Галина Яковлевна посвети на изчистването на името на своя баща. Тя оспорва официалната версия, според която старши лейтенант Яков Джугашвили е бил пленен през юли 1941 година при Витебск и е бил в германския пленнически лагер „Заксенхаузен” до 1943 г.

В последното си интервю Галина Джугашвили твърди, че десетте снимки, публикувани от германците в потвърждение на пленяването на Яков са „направени чрез фотомонтаж”. „Цялата история е широкомащабна провокация, замислена от германците, за да бъде нанесен удар по дядо ми”, твърди внучката на Сталин.

Обстоятелствата около смъртта на Яков Джугашвили остават загадка. Според някои сведения той се е самоубил. Но през 2003 г. военният аташе към посолството на САЩ в Москва представил на Галина Джугашвили документ, според който баща ѝ бил застрелян при опит за бягство.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?