Почина Йосиф Кобзон – лицето на съветската естрада

Почина Йосиф Кобзон – лицето на съветската естрада

Руският певец и депутат от Държавната дума Йосиф Кобозон почина на 81-годишна възраст в московска болница, съобщиха руските държавни агенции. Той беше на върха на славата си през 1970-80-те години; беше лице на съветската естрада и символ на епохата, отстъпвайки по популярност само на Алла Пугачова.

От 2002 г. Йосиф Кобзон се бори с онкологично заболяване. Той е претърпял няколко операции, изпадал е в кома, но в периодите на ремисия отново излизаше на сцената и водеше активен социален и политически живот. През 2009 г., пет дни след поредна операция в германска клиника, той пя на живо на фестивал в Юрмал.

Народният артист на СССР ще бъде погребан на 2 септември във Востряковското гробище, където преди няколко години си е закупил място, съобщават руски медии.

През шестте десетилетия на певческата си кариера Йосиф Кобзон е изпълнил около три хиляди песни, най-известни от които са "Я люблю тебя, жизнь", "Баллада о красках", "Мгновения" и "Где-то далеко" от съветския сериал "Седемнадесет мига от пролетта".

Освен безспорен певчески талант и интонационна изразителност, Кобзон притежаваше огромна работоспособност.

Образец на съветски човек

За разлика от много знаменитости от онова време, позволяващи по- независимо поведение, Кобзон винаги и във всичко беше образец на съветски човек, отбелязва руската секция на Би Би Си.

Тези фактори го превръщат в най-търсения изпълнител- без него практически не минаваше нито един празничен концерт, фестивал или програмата "Песен на годината". Гласът му звучеше постоянно по телевизията и радиото.

Руският пародиен поет Александър Иванов съчини епиграма за него: "Както не можеш да спреш тичащ бизон, така не можеш да спреш пеещия Кобзон".

От Сталин до Путин

Поздравявайки Кобзон за 80-годишнината, президентът Владимир Путин припомни тази епиграма и му подари бронзова статуетка на бизон.

Когато е бил на 9 години, Кобзон е пял в Кремъл пред Сталин, след като е станал победител в областен конкурс за млади дарования и е попаднал на всесъюзния заключителен концерт. Там е изпълнил песента "Летят перелетные птицы".

Той роден през 1937 г. в градчето Часов Яр в Донецка област и първите му спомени са за евакуацията в Узбекистан. Отраснал е без баща и по настояване на майка си е завършил планинско техническо училище, но по време на армейската си служба попада в ансамбъл за песни и танци.

Голямата му кариера започва през 1964 г. след победа на Всесъоюзния конкурс на естрадните артисти и песенния фестивал на социалистическите страни в полския град Сопот.

След десетилетия славна творческа кариера, Кобзон на няколко пъти обявява, че прекратява изявите, но след това отново се връща на сцената. Последният му голям концерт е в деня на неговата 75-годишнина.

Съветски патриот

Кобзон е влязъл в съветската комунистическа партия през 1973 и е неин член до 1991 г. Пял е по комсомолски строителни обекти, на остров Даманский след края на съветско-китайския конфликт през 1967 г., в Чернобилската зона, а по време на съветската военна операция в Афганистан е летял там девет пъти.

Toй е наричан "съветският Синатра" и е носител на званието народен артист на Съветския съюз от 1987 година.

Твърди се, че е бил любимият певец на най-дълго управлявалия съветски диктатор Леонид Брежнев.

В епохата на нова Русия той неведнъж и емоционално е изразявал съжаление за разпада на Съветския съюз.

През 2007 г. влиза в партията на Путин "Единна Русия", след което става неин депутат и зам.-председател на комисията по култура. Кобзон е един от петимата представители на творческата интелигенция, удостоени със звание "Герой на труда на Руската Федерация".

По време на заложническата трагедия в "Норд-Ост" влезе в завзетата сграда и успя за договори освобождаването на жени и деца.

През 2014 г. Кобзон горещо подкрепи анексирането на Крим от Русия, а след това получи паспорт и звание "Герой" от самообявилата се сепаратистка Донецка народна република. Заради действията си в подкрепа на сепаратистите в Украйна той попадна под санкциите и на Киев, и на Европейския съюз.

САЩ отказват виза на Кобзон още през 1995 г. заради отношенията му с руски бизнесмени, които американските власти смятат за босове на организираната престъпност. Връзките му с руски мафиотски структури са публична тайна в Русия – той неведнъж е пял пред мафиотски босове и ридал на погребенията им, което не пречи на популярността му сред публиката.

Кобзон неведнъж е посещавал България – и не само за концерти. През 2008 г. той е част от мощната делегацията на Путин, пристигнала в София за подписването на трите енергийни проекта от "Големия шлем". Присъства и на известната среща в софийския пиано бар "Синатра", където българските домакини Георги Първанов и Сергей Станишев са поканили Путин и доверената му свита.


Снимка: Георги Милков, 24 часа

През 2014 г., по време на съвместния си концерт с Академичния ансамбъл за песни и танци на Вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи на Русия и ФСБ с ръководител генерал-майор Виктор Елисеев, Йосиф Кобзон подкрепи кандидатурата на Александър Симов от БСП за евродепутат.

"Тази вечер сред нас е един мой приятел - Александър Симов. Той се бори за вашето доверие на тези избори. Като народен представител знам колко е важно да бъдат избирани компетентни личности. Подкрепете моя приятел Сашо!", призова най-известният руски баритон, което обаче не помогна – Сашо Симов не успя да стане евродепутат.

Кобзон е пял и на предизборни митинги на "Атака" по покана на лидера на партията Волен Сидеров.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?