Почина заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов

Генерал-майор Нейко Ненов.

След тежко боледуване, на 53-годишна възраст почина заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов, съобщиха от Министерството на отбраната в четвъртък.

Генерал-майор Ненов е назначен на длъжността заместник-началник на отбраната на 30 юни 2014 г., след като две години (2012 - 2014) служи като командир на Сухопътните войски.

В продължение на 29 години военна служба генерал Ненов последователно преминава през всички командни длъжности от командир на взвод до началник щаб и командир на бригада, в това число и в международни командвания на територията на Румъния, Турция, Афганистан и Полша.

Генерал-майор Нейко Ненов започва своята военна кариера като командир на взвод в мотострелкови полк през 1985 г., след което службата му като офицер от Българската армия продължава като командир на рота и началник щаб на батальон до 1992 г., когато постъпва като слушател във ВА "Г. С. Раковски". След приключване на двугодишния курс на обучение, през 1994 г. генерал-майор Ненов е назначен на длъжност командир на мотострелкови батальон, а по-късно на длъжност командир на мотострелкови полк, която изпълнява от 1998 до 2001 година.

През 2001 г. се обучава като редовен студент във Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ, Карлайл, Пенсилвания. След като завършва програмата за международни студенти през 2002 г., ген. Ненов е назначен на длъжността началник на щаба на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, която изпълнява до 2004 година. В периода 2004 - 2005 г. ген. Ненов служи като командир на 2-ра Тунджанска лекопехотна бригада в Стара Загора.

През 2005 г. е повишен във военно звание бригаден генерал и назначен на длъжност командир на бригадата "Югоизточна Европа" в гр. Констанца, Румъния. По време на службата си като командир на бригадата, генерал-майор Ненов е назначен за командир на многонационалната бригада - Кабул, под командването на ISAF в Афганистан, с мандата на длъжността командир на бригадата "Югоизточна Европа".

След приключване на мандата му там, генерал-майор Ненов заема последователно длъжностите помощник-началник на Щаба на Сухопътните войски по подготовката и началник на Щаба на Съвместното оперативно командване.

В периода 2008 - 2010 г. генерал-майор Нейко Ненов заема друга важна длъжност - началник на Щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформациите в Бидгошч, Полша.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?