Почти 60 на сто от социалистите искат Доган за партньор във властта

Ръководството на БСП се опита да подкрепи с вътрешнопартийно проучване намерението си, ако не спечели пълно мнозинство на следващите парламентарни избори, да се коалира с управляващата сега заедно с НДСВ партия на Ахмед Доган.

Ако БСП и нейната предизборна коалиция не спечелят абсолютно мнозинство, 57.4 на сто от анкетираните определят ДПС като възможен партньор за формирането на ефективно управление на страната.

Още след местните избори миналата година, с ясно съзнание, че може да не спечели пълно мнозинство на парламентарните, БСП започна да ухажва Доган за следващия управленски мандат.

Следващите парламентарни избори трябва да се проведат до края на юни или най-късно до 17 юли 2005 г., обяви лидерът на социалистите Сергей Станишев след заседание на ИБ на БСП. Преди откриването на парламентарния сезон соцръковдството обсъди вътрешнопартийното допитване за коалиционната политика на БСП за изборите. То е направено в края на юли сред 800 членове на БСП, съобщи заместник-председателят на партията и отговорник по коалиционната политика Румен Петков.

На отворения въпрос с кого БСП да управлява, ако не постигне абсолютно мнозинство, 54.4 на сто от анкетираните посочват "Български републикански блок" на Кръстьо Петков, земеделеца Яне Янев и лидера на НДПС Гюнер Тахир. 38.6 на сто привиждат партньор партията на Александър Томов "Българска социалдемокрация".

35 на сто са за съвместно управление с НДСВ, а 27.1 на сто - ВМРО. 6.3 на сто допускат като евентуален коалиционен партньор БЗНС-НС, а 3.1 на сто - Демократическата партия.

Най-висока е подкрепата за управление с ДПС в София-град и в големите областни центрове, а за НДСВ - в малките градове, каза Румен Петков.

85 на сто от членовете на БСП са за предизборна коалиция, която да позволи на БСП да получи максимално широка обществена подкрепа на парламентарните избори, а 15 на сто са за самостоятелно явяване на партията. 50 на сто от анкетираните смятат, че БСП трябва да участва на изборите в сегашния формат - Коалиция за България.

Още от България