Почти двойно нараснал интересът към строежа на "Тракия"

Повече от 50 компании от цяла Европа са закупили тръжни документи за участие в процедурата по избор на изпълнител за ЛОТ 2 на автомагистрала "Тракия" от Стара Загора до Нова Загора. Това съобщи в четвъртък в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев.

Миналата година след стартирането на търг за изграждането на отсечката, анулиран в последствие, документи закупиха 28 фирми.

Според Плевнелиев това е достатъчен знак за прозрачността при усвояването на средства от еврофондове.

Миналогодишната обществена поръчка щеше да се финансира с пари от държавния бюджет, докато сега за "Тракия" има осигурено европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт". Предишната процедура бе прекратена по настояване на ЕК заради дискриминативни условия в документацията, даващи предимство на български фирми.

В Бургас министърът участва в среща по въпроси на регионалното развитие, на която присъства и гостуващият у нас еврокомисар по регионалната политика Павел Самецки.

Плевнелиев припомни, че стартът на строежа на ЛОТ 2 е обявен за началото на май догодина. По-рано бе обявено, че изпълнителят ще бъде избран през февруари-март 2010 г..

Регионалният министър очаква началото на строежа на пътния възел, който ще свързва Бургас с Южното Черноморие, известен като "Детелината", да е още през пролетта на следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?