Почти половината градски прокурори са с разклатени столове

Най-важното звено в държавното обвинение се оказва в бедствено състояние на личния състав

Сн. БГНЕС

Общо 40% процента от прокурорите в Софийската градска прокуратура (СГП) заемат престижните си позиции временно като командировани от други звена в съдебната система, показа проверка на Mediapool. Това е показателно за бедственото състояние на личния състав в най-важното звено в държавното обвинение, тъй като магистратите работят в състояние на несигурност за професионалното си положение в системата и са уязвими за натиск по делата. В същото време те работят предимно по дела с висок обществен интерес.

Основният проблем е, че командированите магистрати по всяко време могат да бъдат отстранени и върнати на старото си място в съдебната система от преките им шефове. Те обикновено са привлечени от долустоящи прокуратури. Прекратяването на командировката реално е понижение за тях и винаги е съпроводено с изземване на делата, които са прехвърлят на други хора.

Личният проблем на командированите обаче е, че те понякога са поставени в ситуация да претеглят на своя "морален" кантар дали да преглътнат залога за понижение в структурата на прокуратурата, въпреки че са получили по-висок пост без да са издържали задължителния конкурс за кадрово израстване. Така излиза, че борбата с престъпността е стъпила върху глинени крака.

В случая вината за състоянието на градската прокуратура се носи основно от Висшия съдебен съвет (ВСС), който не е обявявал конкурси за свободите щатове в тази прокуратура от лятото на 2011 година. Дори и тогава конкурсът не е имал за цел да реши кадровия проблем, защото е бил само за 17 при близо 50 свободни щата – над половината от всички щатове в тази прокуратура.

Междувременно натоварването в СГП продължава да се увеличава заедно с високите обществени очаквания за успехи в борбата срещу корупцията и престъпността по върховете на властта. На този фон, като се добави и трагичното техническо осигуряване на полицията, не е ясно как могат да се очакват устойчиви положителни тенденции.

Известните командировани

Проверката на Mediapool бе предизвикана от казуса с командироването на Роман Василев от градската в специализираната апелативна прокуратура. Това бе прокурорът, който дълги години бе заместник-шеф на СГП и дясна ръка на скандалния Николай Кокинов. Самият Роман Василев стана скандално известен с репликите си за "абсолютния престъпник" срещу бившия военен министър Николай Цонев и съмнителните похвати при искането на СРС-та. Командироването на Василев е знак, че вратичката в Закона за съдебната власт продължава да се използва и за политически цели в държавното обвинение. Формалният повод бе, че Василев пише докторат, но той дълго време си пишеше научния труд и като заместник-градски прокурор на София.

Подобен похват бе използван и с Ася Петрова. Те бе известна с близките си отношения с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и водеше делото "Килърите" в Шумен. След избора на Цацаров за главен прокурор Ася Петрова бе произведена в заместник-главен прокурор, а веднага след падането на ГЕРБ от власт бе командирована обратно в Шумен да си довърши важното дело. Тези набиващи се на очи примери показват как може да се използва командироването като механизъм за разчистване на терен в прокуратурата, а какво остава за прокурорите на значително по-незабележими позиции.

В случая с градска прокуратура обаче положението е трудно за овладяване, защото без да се командироват магистрати СГП няма как да си гледа делата.

"Първата и основна причина за командироването е липсата на конкурси през всичките тези години. За да са командировани 35 прокурори, това означава, че е имало 35 свободни места в най-тежката прокуратура – градската. Командировките по принцип са като кръпка в асфалта, но е по-добре да има кръпка, отколкото да има дупка", коментираха казуса от прокуратурата.

Вечните командировани

Всъщност свободните места в СГП са повече от командированите магистрати. По щат в градската прокуратура трябва да има 95 постоянно заети прокурори. В момента заети са 88 щата, а общо на 35 от тях са поставени магистрати в командировка, чийто столове се клатят. На свой ред 12 прокурори от градската прокуратура са командировани другаде. Някои от прокурорите са се приспособили и са превърнали това временно професионално положение в постоянно.

Най-радикалният пример е с прокурор Милко Момчев, който е "командирован" от Софийската районна прокуратура вече 7 години и половина. Това е повече време, отколкото Брад Пит прекара в Тибет (по едноименния филм "Седем години в Тибет"- бел.авт.). За този срок Момчев успя да повдигне обвинение на Мишо Шамара, от което бившият главен прокурор Борис Велчев изпадна в недоумение. Момчев вече доста време е посветил и на безуспешни опити да приключи делото "Октопод".

Не е само той. Прокурор Георги Качорев е в командировка в окръжната прокуратура в Благоевград от почти 7 години. Явор Медаров от Ихтиман е в окръжната прокуратура в София, а има още пет прокурори в градска, които са командировани там от между 2 и 4 години.

Коментарът на ВСС бе, че предишният съвет е запушил конкурсите и усилието е било да се стартира процесът. В момента е обявен конкурс за назначаването на 21 прокурори в СГП, но дори те няма да запълнят празнините. Момчил Момчев се е престрашил да кандидатства.

Командироването е един от най-разпространените начини за заобикалянето на конкурсите в съдебната системата. ВСС и преките ръководители на магистратите все още не са обмислили варианта да се въведе командироване на ротационен принцип, защото освен по-висока заплата, командированите трупат и опит и после имат предимство при конкурсите за постоянните позиции. Постоянното командироване обаче носи рискове от зависимост, защото хората на нестабилни позиции могат по-лесно да бъдат принудени да играят по свирката на началниците си.

В съда картинката е сходна - има общо 151 командировани, но най-дълго командированият съдия е за "само“ 5 години. Там командироването може да се използва и за "разчистване на бюрото“. Ако си граждански съдия, затлачил много дела, например, можеш да приемеш оферта за кратка тримесечна командировка в друг съд. След това се връщаш, получаваш нов състав и делата ти започват от нулата. Останалите съдии обаче трябва да ти оправят бакиите.

Командироването реши проблемите и на част от членовете на бившия ВСС, които получиха повишения при завръщането си в съдебната система, прескачайки конкурсите.

Споделяне

Още от България