Почти сигурно: Най-бедните пенсионери ще получат по 50 лв. за Коледа

Коледните надбавки за най-бедните пенсионери вероятно ще бъдат по 50 лева. Това каза социалният министър Хасан Адемов в четвъртък, но добави, че не изключва възможността парите да бъдат и по-малко. По думите му, окончателното решение ще бъде взето вероятно "към 15 ноември", когато е последният срок, в който Националният осигурителен институт ще може да се справи с изпълнението на задачата през декември пенсионерите да получат допълнителните средства.

Надбавка тази година бе решено да получат само тези възрастни хора, чиито пенсии не надвишават линията на бедността за следващата година – 251 лв. Нашата идея е да подпомогнем всички пенсионери, но с възможностите, които имаме към днешна дата, това не е възможно, каза министърът. Пенсионерите в България, получаващи пенсия под 251 лв., са малко над 1 милион.

Надбавката ще бъде еднаква за всички, тъй като, според Адемов, диференцирането ѝ би довело до противопоставяне, "което и без това го има между тези, които получават, и тези, които не получават". Справедливият вариант е колкото и да е тази надбавка, размерът ѝ да бъде един и същ, посочи той.

Коледната надбавка няма как да бъде предвидена в бюджета на държавното обществено осигуряване, нито в държавния бюджет, каза той и обясни, че тя винаги е "резултативна величина, която се образува или от преизпълнение на приходи, или от съкращаване на разходи".

Адемов изрази надежда "всички министерства да отделят от направени икономии в края на годината от нереализирани разходи предимно за сметка на издръжката, а не за политики, за да се опитаме да съберем необходимия ресурс, който се очертава". При размер на добавката от 50 лв., нужните пари възлизат на 50 млн. лв.

"Годините са тежки, виждате как вървят приходите и в този смисъл разчитаме на ограничаване на разходите. Всички сме ентусиазирани на тема да намерим тези пари, въпросът е какъв ще бъде размерът на тези плащания", каза още министърът на труда и социалната политика.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?