Почват проверки на сделки с имоти за над 500 хил. лв.

Почват проверки на сделки с имоти за над 500 хил. лв.

Проверки на всички физически лица, които са си купили имоти за повече от 500 хил. лв. започват от юни прокуратурата, ДАНС, МВР и НАП като част от борбата с корупцията, съобщи в четвъртък министърът на европейската интеграция Гергана Паси, която представи графика за действие в областта на правосъдието и вътрешния ред, за да се тушира опасността от предпазна клауза от Брюксел за тези сектори.

По време на акцията физическите лица със скъпи имоти ще бъдат проверени за произхода на средствата, с които са ги придобили и дали да си платили данъците, обясни Гергана Паси. Мярката няма да има нито пропаганден, нито наказателен характер, а единствено ще има за цел да се провери как придобитото имущество отговаря на платени данъци и приходи на собственика, каза още тя. По думите ѝ, ако се окаже, че проверките са успешни, те може да обхванат юридическите лица, както и по-голям период от време назад в миналото.

Правителството е решено до май да прокара помените в т.нар, закон за комисията "Кушлев", които ще дадат възможност на звеното да провежда разследвания при съмнения за нелегално придобиване на суми над 30 000 лв., съобщи още Паси.

Това е едно от действията, планирани в приятия в четвъртък от кабинета график за действия в областите правосъдие и вътрешен ред. Те са свързани с критиките, отправени към България в междинния доклад на ЕК от този месец, в който се посочва, че страната изостава в борбата с корупцията и реформата в съдебната система, която ще я направи работеща. Графикът е до май 2009 г.

Това е вторият план за действие, изработен от правителството. Първият беше представен след унищожителния доклад на комисията от юли м.г., когато ЕК отне на България стотици милиони евро от предприсъединителните програми. В него ЕК разкритикува страната ни за това, че комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност ("Кушлев”), има право да работи само върху случаи за над 60 хиляди лева, което е прекалено висок праг за икономическата ситуация в България.

С поправките в закона за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество прагът, над който комисията ще се самосезира пада наполовина – 30 хил. лева. Освен това ще се увеличи кръгът на лицата, чието имущество може да бъде конфискувано, ако е придобито от престъпна дейност. Комисията ще получи право да конфискува и имущество на съпруга или съпругата на хора, за които е доказано, че са придобили средства от престъпна дейност. Това предвиждаха и предложените през миналия септември промени в закона, но тогава те бяха отхвърлени от парламента.

Друг основен момент в представения в четвъртък правителствен график е приемането на промените в Закона за конфликт на интереси. Те предвиждат служебно участие на прокуратурата в делата за разкриване на конфликт на интереси сред лицата, заемащи висши държавни постове. Държавното обвинение ще следи за защитата на обществения интерес при гледане делата пред Върховния административен съд.

Важни точки от графика по изпълнението на мерките, свързани с междинния доклад на ЕК, са поредни промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които целят преодоляване на проблемите на полицейското разследване. До юни трябва да бъде решен окончателно въпросът със съдбата на следствието, каза още Гергана Паси.

В графика има някои неща за доизясняване. Пред ден Национална агенция по приходите (НАП) внесе предложения с антикорупционни мерки, които трябва да се обсъдят и също да се заложат в документа.

"Другият момент е, че промените в досъдебната фаза трябва да се обмислят заради ограниченото време до май – какво може и какво не може да се случи. Новите промени в НПК трябва да се дискутират на експертно ниво", каза още Паси.

По думите ѝ изпълнението на всички тези мерки са от изключителна важност за предстоящия голям доклад на ЕК през юли. При отрицателна оценка от страна на ЕК за напредъка на страната в областите правосъдие и вътрешен ред има реална възможност комисията да наложи предпазна клауза на България. Подобна мярка вече е предложена и гласувана от парламента на Холандия.

Теоретично такава възможност съществува, но ако запазим темповете на реформи, нямаме повод за притеснения, коментира министърът по европейските въпроси. Опасността от налагане на предпазна клауза в областта правосъдие, което означава, че решенията на българският съд няма да се зачитат в страните членки, беше спомената и от говорителя на ЕК Марк Грей във вторник.

Споделяне

Още от Имоти