Правосъдният министър Христо Иванов:

Под булото на тайния вот на ВСС e лесно да се сключват договорки

Христо Иванов

Във Висшия съдебен съвет (ВСС) е твърде лесно под булото на тайния вот да се сключват договорки и да не се избират най-качествените кандидати. За качество дори не се говори. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов пред бТВ в неделя по повод електронното и тайно гласуване на ВСС при избор на административни ръководители. Темата за явния вот стана актуална след поредния неуспех да се избере председател на Софийския апелативен съд, след като кандидатурата на Съдия Нели Куцкова бе отхвърлена без мотиви.

"Под булото на тайния вот във Висшия съдебен съвет (ВСС) се случват други договорки. Дали това се случва между стабилни лобита или тематични коалиции не е важно, нямаме последователно взимане на решения", каза министърът.

"Този Висш съдебен съвет не е по-различен от предходния, с някакви нюанси. Не става дума просто за смяна на едни лица с други лица. Моделът му трябва да се смени, трябва да се реорганизира", заяви Иванов и припомни, че това е и дългогодишната препоръка на Европейската комисия и неговата представа за съдебна реформа.

Съдебната реформа може да приключи бързо и лесно, ако имаме ВСС, който да е съгласен и да се занимава с нея, смята Христо Иванов.

"В съдебната система има тенденция на ръководни позиции да се избират хора, които са твърде отворени към спазаряване за взимането на определени решения и договорки. Имаме огромна история на метафори в съдебната система, но реформата може да се случи лесно и бързо, ако ВСС даде отговор имало ли е корупция в Софийския градски съд и кои са въвлечени в нея", коментира още министърът.

"Правят се задкулисни договорки", смята Иванов. "Нямаме последователно взимане на решения, имаме затваряне на очи", заяви още министърът. "Във ВСС няма ефективен контрол и там не се задават въпроси. Ако има нещо нередно, не се говори. Има хора, които са притиснати до стената и в момента се чувстват неудобно", отбеляза Иванов.

Според него, през годините е ставало така, че не най-добрите са заемали властовите позиции. "Такава е била тенденцията. ВСС преживяха катастрофа, защото в тях няма култура на носене на отговорност. Имало е затваряне на очи за проблемите. Дори и хора във ВСС вече си задават въпроса за оставка", коментира още той.

Софийски градски съд се управлява зле от много години, каза Христо Иванов. Това излезе на повърхността не заради френския посланик, а заради група смели съдии. Виждаме тишина, в която корупцията там се развива, посочи правосъдният министър.

В отговор на шефа на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който заяви, че Иванов принадлежи на фондация "Америка за България", министърът заяви:  "Чувствам се добре като министър, който създава дискомфорт на председателя на етичната комисия". Според Иванов такива изявления са спекулации и отместват акцента на дебатите. Ясен Тодоров се занимава с международни теми, което не му е работа, посочи Иванов. Един от важните въпроси, според него, е дали наистина етичната комисия прави задълбочени и реални проверки за почтеността на магистратите.

По повод размяната на писма през медиите с "тримата големи" в съдебната власт – главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховният касационен съд Лозан Панов и шефа на Върховния административен съд Георги Колев, относно съдебната реформа, Христо Иванов обясни, че им е отговорил по начина,  по който те са се обърнали към него, но очаква те да вземат публично отношение по важните теми.

"Публичното задаване на въпроси и отговарянето е важно упражнение за съдебната реформа", заяви Иванов и каза, че през годините е имало много мълчание и затваряне на очите по важните проблеми.

Споделяне

Още по темата

Още от България