Под натиск беларуският опозиционер Роман Протасевич се "призна" за виновен

Роман Протасевич в кадър от разпространения от беларуските власти видеозапис

Беларуска държавна телевизия за първи път излъчи интервю с вкарания в затвора опозиционен блогър Роман Протасевич, предаде ДПА.

В интервюто, излъчено вчера вечерта по телевизия ОНТ (Общонационалната телевизия), 26-годишният блогър признава, че е организирал протести срещу беларуския президент Александър Лукашенко. В същото интервю Протасевич казва, че се възхищава от Лукашенко.

Опозиционерът признава, че е заговорничил за сваляне на беларуския президент, като е организирал "бунтове" и се отмята от предишните си критични оценки за Лукашенко, предаде Ройтерс. "Много съм критикувал Александър Григориевич, но започнах да разбирам, че той постъпва правилно и аз със сигурност го уважавам", заявява той в 90-минутния запис.

Майката на Протасевич, Наталия Протасевич, която живее в Полша, заяви днес, че интервюто е резултат от подлагането на сина ѝ на изтезания в затвора.

"Дори не мога да си представя методите на изтезание, както психологическо, така и физическо, на които синът ми е подложен в момента. Една майка едва ли може да преживее по-голямо мъчение", заяви пред ДПА 46-годишната Протасевич.

Интервюто е дълго около час и половина и в него блогърът, на моменти с треперещ глас, предявява обвинения срещу други членове на беларуската опозиция.

Родителите на Протасевич вече изразиха подозренията си, че синът им е изтезаван в затвора, за да бъде изтръгната от него информация.

Беларуският президент Александър Лукашенко принуди пътническия самолет, летящ от Гърция за Литва, на борда на който се намираше Протасевич, да се отклони от маршрута и да кацне извънредно в Минск. Блогърът беше арестуван на летището в Минск.

Роман Протасевич със сигурност е бил подложен на изтезания и международната общност не трябва да вярва на изявленията му, изтръгнати с мъчения, заяви лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска по повод интервюто. "Всички подобни видеозаписи се правят в условията на упражняване на натиск. (Чрез употребата на насилие) можете да накарате човек да каже всичко, което пожелаете", заяви днес Тихановска на пресконференция във Варшава, цитирана от ДПА.

Германия окачестви днес като "срамно", разпространеното от беларуската държавна телевизия интервю с журналиста Роман Протасевич, предаде Франс прес.

"Разпространяването на това "интервю със самопризнания е срамно за телевизията, която го излъчва, и за белоруските лидери, които за пореден път показват пълно презрение към демокрацията и всъщност . . . презрение към хората", заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт на редовна пресконференция в Берлин.

"Всичките ни мисли са с този млад мъж и всички останали граждани на Беларус, с които се отнасят толкова нехуманно заради техните убеждения, защото те мирно се борят за гражданските си права", добави говорителят.

Британският външен министър Доминик Рааб днес също осъди интервюто, допълвайки, че то е било дадено "явно под натиск", отбелязва Ройтерс. "Смущаващото интервю на господин Протасевич, излъчено снощи, явно е дадено под натиск, произтичащ от това, че е задържан", написа Рааб в Туитър. "Преследването на тези, които защитават човешките права и свободата на медиите в Беларус, трябва да спре. От участниците в заснемането, принуждаването и разпространението на това интервю трябва да се потърси отговорност", допълни британският външен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят