Под натиск Мушараф насрочи дата за избори в Пакистан

Под натиск Мушараф насрочи дата за избори в Пакистан

Парламентарните избори в Пакистан ще се проведат на 15 февруари, съобщи в четвъртък президентът на страна генерал Первез Мушараф, цитиран от световните информационни агенции. Той беше под натиск да обяви дата за вота през седмицата, а малко преди да обяви решението си, проведе и телефонен разговор с Буш, който го посъветва да предприеме тази стъпка.  

Първоначално изборите трябваше да се проведат през януари, но Мушараф обяви извънредно положение в страната заради нападенията на бунтовници и висящия съдебен спор около неговия президентски мандат.

Той заяви, че ще отстъпи и поста на главнокомандващ на армията в момента, в който Върховният съд потвърди избора му за президент.

“Когато те излязат с това решение, ще дойде и моментът, в който аз ще положа клетва като президент и ще сваля униформата”, добави Мушараф след заседанието на Националния съвет по сигурността.

Изявлението му беше приветствано от Белия дом, но не и от бившия премиер на страната и лидер на най-голямата опозиционна партия Беназир Бхуто. “Ние искаме дата за избори, ние искаме дата за оставка. Това е неясно изявление. Ние искаме униформата свалена до 15 февруари”, заяви лидерът на Пакистанската народна партия.

В телефонен разговор президентът на САЩ Джордж Буш е казал на пакистанския си колега Мушараф, че трябва да насрочи парламентарни избори в страната и да напусне поста главнокомандващ на пакистанската армия.

“Моето послание към него беше, че ние дълбоко вярваме в изборите. Казах му:  трябва да насрочиш изборите и да свалиш униформата”, каза Буш. Той обаче отбеляза, че Мушараф е “важен съюзник” на САЩ в борбата с тероризма.

Арести

По-рано през деня Бхуто обяви, че през изминалата нощ са били арестувани хиляди нейни активисти в операция срещу противници на президента Первез Мушараф, предадоха световните информационни агенции.

От полицията, която е задържала стотици адвокати и опозиционни дейци, откакто в събота генерал Мушараф обяви извънредно положение в Пакистан, отрекоха да са извършвани арести на привърженици на Бхуто.

В същото време говорителката на клона на Пакистанската народна партия в провинция Пенджаб Фарзана Раджа съобщи, че през цялата нощ полицаи са извършвали арести на партийни активисти из провинцията.

"Броят на арестуваните вече е хиляди", заяви тя. Активистите на партията са отвеждани от домовете им

Това са поредните арести от въвеждането на извънредното положение и суспендирането на конституцията. Само ден след обявяването му задържаните бяха над 500, а за два дни броят им набъбна до 2500 по официални данни и с хиляда души повече по неофициални твърдения.

Пакистанската народна партия на Беназир Бхуто е планирала за петък в град Равалпинди, недалеч от столицата Исламабад, протестни митинги срещу извънредното положение.

В същото време кметът на града Явед Акхлас предупреди, че няма да допусне нарушаването на закона и властите ще реагират на протеста според разпоредбите на извънредното положение. Той допълни, че има голяма опасност от ново покушение срещу Бхуто. Тя оцеля след атентат в Карачи преди три седмици по време на завръщането ѝ в страната след 8-годишно изгнание заради обвинение в корупция, което бе свалено. При терористичния акт тогава обаче загинаха 140 души.

Споделяне

Още от Свят