Под заплахата за нов потоп се разчистват Варна и Добрич

Село Ново Ботево бе евакуирано заради опасност от преливане на едноименния язовир

В разчистването на "Аспарухово" се включиха стотици доброволци, сн. БГНЕС

Под заплахата за нови наводнения продължават работите по разчистване на последиците от калния порой, погълнал в четвъртък през нощта варненския квартал "Аспорухово", където загинаха 11 души. Бедствено в неделя остава и положението в Добрич, където загинаха двама души.

Заради частично разрушаване на стената на язовир "Ботево" и опасност от скъсване и тръгване на висока водна стена бяха евакуирани в неделя следобед жителите на село Ново Ботево, намиращо се близо до Добрич. Контролът на региона се пое от полицията.

Близо 1000 доброволци, кадети от Военно-морското училище, представители на Военно-морските сили и пожарникари отводняваха и разчистваха кв. "Аспарухово". В акцията се включиха огромни помпи, които успяха да свалят нивото на водата по улиците с метър, големи и малки багери, кранове, фадроми, самосвали, кранове и резачки.

"Лошото е, че нивото на подпочвените води е високо. Тече вода от много скатове. Има локални свлачища, които много бързо трябва да бъдат обследвани, защото има къщи и под тях, и над тях. При това ниво на подпочвените води е много опасно и обективно погледнато опасността още не е преминала”, коментира пред Дарик радио варненският кмет Иван Портних. Той е написал молба до премиера в града да се пратят експерти по геозащита, които да преценят дали са тръгнали нови свлачищни процеси, които да доведат до нова трагедия. "Ако е необходимо, да се евакуират хората, които живеят в непосредствена близост до тези места”, каза кметът.

По-рано през деня той каза, че принудително ще се евакуират хора, чиито жилища са пострадали опасно от пороя в четвъртък вечерта и има опасност от срутването им.

Единични домове в пострадалия квартал са без електрозахранване и то заради проблеми с вътрешните им инсталации, съобщиха от "Енерго-Про", чиято мрежа пострада силно в среднощната буря, един трафопост бе отнесен от калния порой, а друг затрупан от тиня в "Аспарухово".

Заради наводненията в "Аспарухово" понеделник и вторник (23 и 24 юни) ще са неучебни дни за училища, детски градини и ясли, съобщи секретарят на община Варна
Кристиян Богоев. В тези дни ще се извърши пълна дезинфекция на училищата и
детските заведения, след разчистването на последиците от бедствието в района.

Поради високото ниво на водата в северната част на Добрич и в неделя остана бедствено положението там. Навсякъде в града канализацията е затлачена и в много от бедстващите райони действията по отводняването не са ефективни. Екипи на "ВиК" работят по
възстановяване на т. нар. калови станции, което ще доведе до отпушване на канализацията, съобщиха от общината.

На помощ на гражданите са се притекли пожарникари от Пловдив, Стара Загора, Русе, Силистра, Разград и Шумен. В района на бедстващите улици представители на Българския червен кръст (БЧК) и доброволци разнасят минерална вода, кисело мляко и хранителни продукти, допълниха от кметската управа. Около 800 домакинства все още са без
електрически ток, тъй като има наводнени трафопостове. По високите етажи на жилищни блокове няма вода.

Като цяло в Североизточна България положението остава сериозно. От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че все още съществува риск от локални, внезапни наводнения и най-пълноводни са реките Русенски Лом, Тунджа при Елхово и Янтра при Каранци. Възможно е при някои реки да се увеличи водното количество от преливане и контролирано изпускане на микроязовири, предупреждават от ековедомството.

Нивото на река Дунав край Силистра през последното денонощие се е покачило с 13 см и в неделя сутринта водният стълб е бил 323 сантиметра, по данни на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав. По обяд е отчетено ново повишение от 2 см.

Очакването ниво за утре е 344 сантиметра, което все още е далеч от критичните 777 сантиметра.

Няма информация за сериозни щети и пострадали хора от дъждовете през последните дни в Силистренско.

Причина за трагедията от четвъртък вечер са допуснатите незаконни постройки в дерето край варненския квартал "Аспарухово", както и изградените от собствениците на имотите там бетонни огради, коментира в неделя пред БНР транспортният министър Данаил Папазов.

По най-пострадалата улица в квартала придошлата вода е тръгнала като в улей заради именно тези високи огради. Не може да се дават разрешения за строителство без необходимата инфраструктура, посочи Папазов, с което насочи отговорността към местната власт.

"Всички си строят къщи и огромни огради, нареждат си много добре двора, но никой не мисли за това зад него", допълни министърът.

Той очаква на предстоящото заседание на правителството в сряда да се вземат адекватни решения в отговор на огромните щети.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?