Подчинени на Тилърсън го обвиниха, че е нарушил закон за децата войници

Рекс Тилърсън

Десетина служители на Държавния департамент на САЩ предприеха необичайната стъпка да обвинят официално държавния секретар Рекс Тилърсън, че нарушава американски федерален закон, предназначен да попречи на чуждестранни армии да вербуват деца за войници, предаде Ройтерс.

В поверителна служебна бележка от 28 юли се казва, че Тилърсън е нарушил закона за осуетяване на вербуването на деца войници през юни, когато е решил да изключи Ирак, Мианма и Афганистан от американски списък на страни, които използват деца войници. Това е станало, въпреки че Държавният департамент публично е признал , че в тези три страни се вербуват деца в местните военни сили.

Липсата на тези страни в този ежегоден списък улеснява предоставянето на американска военна помощ за тях. Ирак и Афганистан са близки съюзници в борбата срещу ислямисткия екстремизъм, а Мианма е новопоявил се съюзник за противодействие на влиянието на Китай в Югоизточна Азия.

Според прочетени от Ройтерс документи решението на Тилърсън се е разминавало и с единодушната препоръка на ръководителите на регионалните отдели на Държавния департамент, които отговарят за посолствата в Близкия изток и Азия, на пратеника на САЩ в Афганистан и Пакистан, на отдела по човешки права на дипломатическото ведомство и на собствения му правен отдел.

Приетият през 2008 г. американски закон против вербуването на деца за войници постановява, че правителството на САЩ трябва да се увери, че никакви хора под 18-годишна възраст "не се вербуват, повикват на военна служба или принуждават по друг начин да служат като деца войници", за да може дадена страна да бъде заличена от списъка. В него сега са включени Демократична република Конго, Нигерия, Сомалия, Южен Судан, Мали, Судан, Сирия и Йемен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят