Подчинени на военния с Ламборгинито подписвали вместо него

Подчинени на военния с Ламборгинито подписвали вместо него
Разследваният за далавери заместник-директор на агенция "Социални дейности" към военното министерство е упълномощавал свои служители да подписват договори вместо него. Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Валери Първанов в сряда.

Той обясни, че досъдебното производство е образувано директно срещу Стоянов с оглед на въпроса дали той е имал право да възлага на други подписването на контрактите за наеми и строителни работи.

"Твърденията на този етап са, че той не е имал подобно правомощие. Ако обаче се окаже, че е имал, при нарушение ще отговарят лицата, които са извършвали конкретните действия", каза прокурор Първанов.

От военното министерство също потвърдиха неофициално, че Стоянов не е имал право да се "измъква" от подписването на договорите.

Стоян Стоянов, известен като притежател на уникален автомобил "Ламборгини", дълги години оглавяваше Агенция "Военни клубове и информация", която отговаряше за управлението на военните клубове в страната, резиденция "Лозенец", Военния телевизионен канал, вестник "Българска армия" и други.

След идването на Николай Цонев като военен министър в края на април миналата година, в министерството остана само една агенция "Социални дейности на МО", като "Военни клубове и информация" се вля в нея.

Във вторник стана ясно, че ДАНС е отнела достъпа до класифицирана информация на Стоянов. Засега обаче той не може да бъде отстранен от длъжност, тъй като е в болнични.

Далавери и във Военния канал

Освен 180 договори за отдаване под наем на сгради на военните клубове в страната и други имоти и "няколко" договори за строителството на мегаломанския комплекс на ул. Скобелев" в София, известно като "Военното НДК", се проверяват и евентуални нередности при управлението на Военния телевизионен канал (ВТК).

Прокурор Първанов обясни, че служители на агенцията са получавали хонорари от ВТК за изработването на филми и предавания като външни продуценти. По думите на прокурора "се твърди", че и тази практика е незаконна.

Софийската военноокръжна прокуратура започна досъдебното производство срещу Стоянов, след като ДАНС ѝ предостави материали, свързани с одитен доклад на ревизионната дирекция в МО за дейността на агенция  "Военни клубове и информация"в периода 2006-2008 година.

Обществена тайна е, че отношенията между сегашния военен министър Николай Цонев и Стоянов отдавна са обтегнати. Според вестник "Труд" приятели на Стоянов казали, че е възможно да е допуснал грешки, но по-скоро срещу него се водела кампания от най-високите етажи на министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България