Военният шеф с Ламборгинито разследван за далавери

Военният шеф с Ламборгинито разследван за далавери

ДАНС е отнела достъпа до класифицирана информация на заместник-директора на единствената агенция към Министерство на отбраната "Социални дейности на МО" Стоян Стоянов, известен като горд притежател на уникален автомобил "Ламборгини", тъй като Софийската военноокръжна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу него.

От прокуратурата съобщиха за Mediapool, че в момента се проверяват данни от одитен доклад на ревизионната дирекция в МО за евентуални нередности във връзка със строежа на мегаломанския комплекс, известен като Военното НДК и разпореждането със сградите на военните клубове в страната. По-късно в официално съобщение от прокуратурата уточниха, че одитът е за дейността на вече закритата и дълго време оглавявана от Стоян Стоянов агенция ”Военни клубове и информация” към МО в периода 2006-2008 г.. Разследването срещу него е за длъжностно престъпление и е започнало през декември миналата година, след като ДАНС е предоставила материали, свързани с одита. В момента прокуратурата събира доказателства дали Стоянов или други длъжностни лица не са изпълнили задълженията си по служба при провеждане на процедури за отдаването на имоти публична държавна собственост и при сключването на договори и дали от това са произлезли вредни последици за Министерство на отбраната.

От военното министерство съобщиха още, че в момента Стоянов е в болнични. Очаква се обаче, след като "оздравее", да освободи поста, тъй като без достъп до информация не може да изпълнява задълженията си.

Писмото от ДАНС за отнемане достъпа до класифицирана информация на Стоянов, е постъпило във военното министерство на 23 януари. Същия ден той е излязъл в болнични, които след това е продължил до 4 март, поради "отлепяне на ретина и дископатия".

Стоян Стоянов, известен и с прякора Стуци, освен с бляскавото си возило и страстта си към хубавите жени, е прочут в столичния хайлайф и като бивш културист и боксьор, противник на алкохола и привърженик на "Кока кола"-та. Дълго време той беше шеф на Агенция "Военни клубове и информация", която отговаряше за военните клубове в страната, резиденция "Лозенец", Военния телевизионен канал, вестник "Българска армия" и други.

След идването на Николай Цонев като военен министър в края на април миналата година, в министерството остана само една агенция "Социални дейности на МО", като "Военни клубове и информация" се вля в нея.

Обществена тайна е, че отношенията между Цонев и Стоянов отдавна са твърде обтегнати. Въпреки това обаче, Стуци остана като зам.-директор на новата агенция.

Бившата агенция на Стоянов движеше строежа на Националния армейския комплекс на бул. "Скобелев" в София, известен като "военното НДК". След като в проекта бяха налети десетки милиони лева, наскоро военният министър Николай Цонев обясни, че министерство му всъщност не се нуждае от такъв комплекс, а и поддръжката му ще излезе скъпо и затова ще го продаде.

Решението за комплекса върху терена на бившия Военно-исторически музей бе взето през 2004 година от тогавашния военен министър Николай Свинаров, като строителството продължи и по времето на наследника му Веселин Близнаков. До края на декември 2008 година за грандиозната сграда са изхарчени 19 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?