МО умишлено подбива продажната цена на "военното НДК"

МО умишлено подбива продажната цена на "военното НДК"

Националният армейски комплекс на бул. "Скобелев" в София, известен като "военното НДК" е завършен, но ще бъде обявен за продажба като ''незавършен обект на строителство'', обяви военният министър Николай Цонев в петък. Началната тръжна цена на мегаломанския комплекс ще бъде 100 млн. лева - данъчната оценка от 70 млн. лева плюс 40%.

''Комплексът е завършен като обект, но ние ще го продадем като незавършен. Ако тръгнем да подготвяме документите, за да го завършим и пуснем в експлоатация, ще отнеме много време'', разясни Цонев.

Той призна, че ако обектът бъде обявен за продан като завършен, данъчната му оценка ще бъде по-висока. Според експерти достигнатата на търга цена също щяла да бъде по-висока, може и в пъти.

''Трябва във всеки момент, в който можем да добием някакви приходи в тази финансова криза, да го направим, аргументира се Цонев и добави, че на всичкото отгоре цените на имотите падали.

От МО вече съобщиха, че имотът в идеалния център на София ще бъде продаден преди края на мандата на сегашното правителство. Предстои Министерството на отбраната да внесе документи в Министерския съвет за промяна на статута на комплекса от публична в частна държавна собственост и за разрешение за продажбата.

Мегакомплексът е построен на терен от близо 14 дка и включва подземен паркинг, кино-конферентна зала, офиси, магазини, луксозна хотелска част, ресторанти, спа-център и други с обща разгъната застроена площ 50 хил. кв. м. Според Николай Цонев разходите на МО за строителството на комплекса са 20 млн. лева, но неофициално те са с няколко милиона лева повече.

За съпоставка, друга луксозна сграда с подобни размери в кв. "Лозенец" – МОЛ "София Сити център" – бе продадена в края на миналата година за 100 млн. евро.

Решението за строителството на огромния комплекс върху терена на бившия Военно-исторически музей бе взето през 2004 г. от тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров. Строителството се проточи и по времето на наследника му Веселин Близнаков, също от квотата на НДСВ.

След като зае поста министър, Цонев обяви, че такава мащабна сграда не е е нужна на министерството, пък и ще изисква много средства за поддръжка, затова ще я продаде.

Строежът се движеше от вече закритата Изпълнителна агенция (ИА) ''Военни клубове и информация'' начело със Стоян Стоянов – Стуци, станал известен със съмнения за злоупотреби и скъпата си кола ''Ламборгини''. Миналата седмица ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на Стоянов, който в момента е на длъжност зам.-директор на ИА "Социални дейности на МО", но със сигурност ще бъде отстранен.

Военната прокуратура го проверява във връзка с договори за строителството на Военното НДК, както и за отдаване под наем на имоти на МО.

Нечисти намерения с продажбата на спорен терен в Пловдив

Министър Цонев коментира в петък и друг спорен казус – този с Пловдивския университет ''Паисий Хилендарски'' за имот от близо 18 дка. Учебното заведение иска да получи от държавата безвъзмездно армейския имот, но МО вече го обяви за продан на насрочен за 26 март търг с начална цена 840 000 лева.

По време на парламентарния контрол депутатът от БСП Захари Георгиев, който е и лидер на БСП в Пловдив, нападна министъра, излъчен от коалиционния партньор НДСВ, че съседни на въпросния терен имоти са били продавани от държавата на цени, два и половина пъти по-високи.

Отгоре на всичко МО е поискало депозитна вноска от 50% за участие в търга. ''Кой ще отиде да участва на този търг? Никой, с изключение на този, за когото е предназначен теренът'', каза Георгиев.

Според него МО ще получи 840 000 лева за имота, а впоследствие държавата ще плати много повече, за да бъде отчужден терен за строителството на общежития.

Министър Цонев обаче репликира, че Пловдивският университет ''Паисий Хилендарски'' разполага с над 600 дка пустеещи земи и затова той няма логичен отговор защо предявява претенции за военните имоти. Той обясни също, че по-високата гаранция за участие в търга е наложена, за да се гарантират интересите на МО.

''Обикновено гаранциите са от 5 до 10%, но ние нарочно сме сложили 50%, защото много често търговете се провалят. Победителят се отказва и печели вторият, като разликата между двете оферти е много по- голяма от гаранцията'', обясни Цонев.

Ден по-рано около 1000 студенти излязоха на протест по улиците в Пловдив с искане Министерството на отбраната да спре търга.

Споделяне

Още по темата

Още от България