Подготвят вила за медиците ни в Триполи

Подготвя се вила в Триполи, в която ще бъдат преместени петте медицински сестри, които сега са в Бенгази. Това е съобщил днес директорът на затвора "Куефия" на адвокат Пламен Ялнъзов. Той обаче не съобщил кога и при какви условия ще стане преместването, заяви зам.министърът на външните работи Гергана Грънчарова.

Палестинският лекар д-р Ашраф, който бе заедно с медицинските сестри в самостоятелни помещения до затвора, вчера бе върнат в мъжкото отделение на затвора. В сряда сутринта той е обявил гладна стачка срещу лошите условия и вече е настанен в самостоятелна килия, добави Грънчарова.

По-рано днес тя съобщи, че преместването му се отразява зле на общата кондиция на медицинските сестри. Петте сестри и освободеният през май д-р Здравко Георгиев живееха в самостоятелни помещения под охрана от началото на 2002 г.

Преди да се раздели с българките, палестинският лекар е помолил да бъде предадено на българския външен министър, че единственото, което може да го зарадва в момента, е да получи българско гражданство. След произнасянето на смъртните присъди Ашраф заяви пред медиите, че е разочарован от арабите и е получил помощ единствено от България по време на процеса.

Външният министър Соломон Паси е разговарял днес със сина на либийския лидер Сейф ал Ислям, който му обещал съдействие най-после защитата на медиците ни да получи мотивите за присъдите. Неговата фондация се ангажира и да следи сестрите да бъдат настанени при добри условия в Триполи, където ще се обжалват присъдите им пред Върховния съд. Те се опасяват от връщане в затвора "Джудейда", където са били измъчвани преди делото да бъде прехвърлено в Бенгази.

Трети ден адвокат Пламен Ялнъзов прави опит да получи писмените присъди с мотивите за тях. На 6 юни изтича законовият срок, в който защитата трябва да получи мотивите и да подготви обжалването до 30 дни.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?