Подкрепата на ФИДЕС и Виктор Орбан е спаднала

Подкрепата на ФИДЕС и Виктор Орбан е спаднала

Рейтингът на управляващата в Унгария партия ФИДЕС спадна след ожесточения спор с Европейската комисия (ЕК) заради закон за Централноевропейския университет (ЦЕУ), предизвикал масови протести. Това сочат данни на социологическо проучване, осъществено между 21 и 26 април, предаде Ройтерс.

Анкетата на агенция "Медиан" установява, че подкрепата за Фидес сега е 31 процента, а през януари е била 37. Все пак партията остава най-популярната сред унгарците отчасти поради раздробената опозиция, отбеляза Ройтерс. Делът на респондентите, които няма да гласуват за Фидес, се е увеличил за същия период с девет пункта и сега е 46 на сто.

Личният рейтинг на премиера Виктор Орбан също е спаднал - с девет пункта до 40 на сто.

Според "Медиан" това се дължи на приетия закон, който по думите на основателя на ЦЕУ, американския милиардер Джордж Сорос, може да доведе до закриване на учебното заведение. ЕК обяви, че законът е несъвместим с основните европейски права и свободи и дадоха на Орбан срок от един месец да промени закона.

Най-големите улични протести в Унгария заради промените в закона за образованието бяха на 10 април - деня, в който той влезе в сила, припомни Ройтерс.

Проучването на "Медиан" установява нарастване на одобрението за крайнодясната партия "Йоббик" от 10 пункта през януари до 14 сега. С четири пункта се е увеличила и популярността на нейния лидер Габор Вона. Националистическата партия "Йоббик" е силно критична към Европейския съюз и към приемането на мигранти и бежанци.

Левите, либералните и другите малки партии събират общо 24 на сто одобрение, с четири пункта повече в сравнение с януари.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?