Подкуп от 1000 рубли осигурил на терористките места в самолета

Катастрофите на двата руски самолета миналия месец са причинени от взрив в пътническите отделения, съобщи пред журналисти в сряда министърът на транспорта Игор Левитин, цитиран от ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес. Заключението на ръководената от него държавна комисия, разследваща причините за катастрофите се основава на информация от черните кутии на двата самолета и от намерените останки от взривно вещество.

Двата самолета катастрофираха почти едновременно в нощта на 24 август, след като излетяха от московското летище Домоедово. Самолетът Ту-154 се разби в района на Ростов, в Южна Русия, а Ту-134 - в района на Тула, южно от Москва. Всички 89 души на борда на двата самолета загинаха.

Терористките - камикадзе са успели да влязат в Ту- 154 на авиокомпания Сибир след като са дали подкуп, стана ясно от думите на генералния прокурор на Русия.

Следствието по делото установи, че сътрудник на авиокомпания Сибир, в чийто задължения влиза контрола за регистрацията и настаняването на пътниците, е пуснал терористките в нарушение на всички правила, срещу подкуп от 1000 рубли, съобщи Владимир Устинов, цитиран от агенция Интерфакс.

Няма данни за нападения над екипажите и завземане на самолетите

Държавната комисия, разследваща катастрофите, установи, че двигателите на самолетите и всички системи са работили нормално.

Няколко секунди след взривовете заради прекъсване на бордовите връзки черните кутии са преустановили автоматичния запис. Аварийното им захранване не е проработило заради нарушената конструкция на самолетите.

Данните от речевия запис показват, че не е имало нападение над екипажа или завземане на самолетите. Записът на разговорите на екипажа на Ту-154 продължил още 2 минути и 13 секунди заради аварийните източници на захранване, разположени в централната част на фюзелажа. Екипажът е говорил за разхерметизиране на самолета, но няма запис за завземане.

Данните от самолета Ту -134 свидетелстват за същото.

Сигналът за бедствие на Ту-154 е постъпил в наземните служби секунди след взрива - или защото е натиснат аварийния бутон в кабината на екипажа, или вследствие на нарушено захранване заради разрушената конструкция на самолета, според председателя на държавната комисия, разследваща катастрофите Игор Левитин.

Терористките се качили на самолета срещу подкуп от 1000 рубли

Генералният прокурор Владимир Устинов каза, че жителките на чеченската столица Грозни Аминат Нагаева и Сацита Джебирханова пристигнали на летището с полет от Махачкала в 19.45 ч. на 24 август, заедно с още двама чеченци.

Служителите от отдела на милицията са им взели паспортите и ги предали на упълномощения за борба с тероризма оперативен капитан от милицията, който трябвало да извърши допълнителен оглед на вещите им. Но капитанът ги пуснал без всякаква проверка, след което те двете спешно започнали да си търсят билети за друг полет в същата сграда.

Две минути преди приключване на окончателната регистрация арестуван по-късно служител, който се занимавал със спекулативна продажба на самолетни билети, предал на сътрудник на авиокомпания Сибир билет на името на Джебриханова, който тя си купила за полет на следващия ден. Сътрудникът на авиокомпанията написал на билета: "Да се приеме за превоз на полет 1047 на 24. 08. 2004", съобщи главният прокурор. И сътрудникът, и спекулантът на самолетни билети вече са арестувани, добави той.

Още от Свят