Подмосковието изглежда като събудил се вулкан

Подмосковието изглежда като събудил се вулкан
Изпратените от спътника на НАСА Terra снимки показват, че димът от пожарите в Русия e достигнал стратосферата и на някои места огънят бушува с такава сила, че образува облаци, каквито обикновено се получават при изригване на вулкан или при ядрени изпитания, съобщава в петък руското електронно издание Газета.ру.

Пуснатият в орбита през 1999 година спътник се използва за събиране на данни за изучаване промените в климата на Земята. С негова помощ сътрудници на НАСА веднаж в денонощието извършват комплексно изследване на цялата повърхност на планетата. В сряда спътниковите данни са показали, че на територията на Русия се виждат 376 горящи точки. По същото време медиите съобщаваха за 520 огнища на пожар, но вероятно спътникът не е различил всички заради гъстия дим.

Най-много пожари – 83 – спътникът Terra е открил на територията на Рязанска област.

Гладък сиво-кафеникав дим виси над руските пейзажи и напълно закрива на места земята. Вижда се, че най-интензивният дим започва на югоизток от Москва. Указаните с червено участъци са огнищата на най-силните пожари и всички те са разположени на изток от руската столица.

Гъстият дим образува на места плътни облаци, които се състоят от кондензиран от охлаждането в по-горните слоеве на атмосферата горещ въздух, който бурно се издига нагоре в резултат на пожарите.

Такива облаци по правило се образуват при мощно изригване на вулкан или ядрен взрив.

Уред на спътника показва, че димът от пожарите в Русия се издига на 12 км. височина и следователно е достигнал стратосферата. Вече стигнал тази височина, димът е способен безпрепятствено да преодолява големи разстояния и да влияе на качеството на въздуха много отвъд зоните на горските пожари.

Ситуацията непрекъснато се променя. Според РИА Новости в Рязанска област в четвъртък пожарите са намалели тройно – до 35 и лидерството е поето от Тюменска област в Сибир, където са изброени 44 огнища. На второ място в четвъртък е Курганска област, където са забелязани 42 (в сряда са били 9) горящи точки, а на трето е Нижгородска област с 36 пожара, от които само 5 са от предишния ден. В Саратовска област, където в сряда от космоса са видени 23 пожара, в четвъртък са намалели до 11.

В Московска област пожарите от сряда до четвъртък са се увеличили от 12 на 22.

Някои от снимките във фоторепортажа за размерите на бедствието на руското издание Газета.ру показват апокалиптични кадри напомнящи лунни пейзажи или фантастичен филм за последиците от ядрената зима.

Прогнозата на синоптиците продължава да вещае сухо и горещо време в Централна Русия през близките дни.

Заради бушуващите пожари около Москва столицата на Русия е покрита в петък от гъст смог, който се просмуква в сградите и доведе до отмяна на полети.

Видимостта рано тази сутрин в Москва бе сведена до няколко десетки метра, като димът причинява кашлица у хората. Съдържанието на въглероден окис във въздуха е четири пъти по-високо от нормалното за Москва.

Говорител на летище "Домодедово", каза че през предишната нощ шест самолета са били отклонени да кацнат на други летища. Видимостта на пистата е едва 400 метра, два пъти по-малко от средната, като диспечерите от кулата предлага на всички идващи самолети да кацнат другаде, посочва АП.

Ройтерс съобщава, че замърсяването на въздуха в 10.5-милионния град е пет пъти над нормата.

Официалните власти, цитирани от Интерфакс, признават, че заради жегата и дима смъртността в града се е повишила, но засега отказват да посочат точни цифри. Според руските медии причина за тази предпазливост е желанието да не се предизвиква паника сред населението.

Според newsru.com неофициалните данни говорят, че броят на смъртните случаи е нараснал с 30-50 на сто.

Въпреки разпространеното мнение на специалистите, че пожарите са причинени от необичайно високите за Русия температури по това време на годината, заместник – директорът на Руската академия на науките Аркадий Тишков смята, че "независимо от наистина аномалните температури за края на юни – началото на август, може би става дума предимно за антропогенни пожари, тоест възникнали по вина на човека".

Според него при 95% от случаите във възникването на пожари е замесен човешкият фактор. Условията за възникване и разпространение на огън се създават преди всичко от безстопанствеността и безотговорността, с която хората напоследък се отнасят към природата, подчертава Тишков.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят