Подозират Катрин Аштън в минали връзки със СССР

Номинираната за външен министър на ЕС британка Катрин Аштън ще трябва да отговаря на доста неудобни въпроси пред европейските депутати, когато се яви на изслушване в Европейския парламент, за да бъде утвърдена на новия си пост, пише в четвъртък британският в. "Таймс", цитиран от БТА.

Единият от въпросите ще бъде свързан с евентуална "съветска следа" в професионалната кариера на Аштън. Преди да получи благородническа титла от Тони Блеър, Аштън е била в периода 1980 - 1982 г. касиер на организацията Кампания за ядрено разоръжаване. Тя се присъединява към организацията още през 1977 г. Аштън напуска поста на касиер през 1983 г.

Документи на британски одитори обаче показват, че в годините, в които тя е била касиер, не може да бъде проследен пътят на 38 процента от даренията (тоест на 176 197 британски лири), направени за организацията. За това алармира Партията за независимост на Обединеното кралство.

В сряда в изказване в Европейския парламент Найджъл Фарадж, лидер на партията, заяви: "Аштън беше касиер на организацията по времето, когато там постъпваха големи дарения и отказва да разкрие източниците на тези дарения. Дали баронеса Аштън ще отрече, че по това време тя е взимала пари и от организации, противопоставящи се на демокрацията по западен образец?".

Евродепутатът от Партията за независимост на Обединеното кралство Джерард Батън стигна дори по-далеч в подозренията за професионалното минало на Аштън. Помолен от Европейската комисия да каже дали Аштън е подходяща за поста на външен министър на ЕС, Батън припомнил в писменото си становище, че руският дисидент Владимир Буковски е доказал, че световната кампания за разоръжаване, водена през 80-те години, е била тайно организирана от Москва. В становището си Батън допълнил, че парите за тази кампания са идвали чрез комунистически партии или други просъветски настроени организации и личности. "Така че, изглежда е много вероятно известна  сума в организацията, за която е работила Аштън, да е дошла и от СССР", казал Батън в становището си за Аштън.

Катрин Аштън все още не е отговорила на твърденията, че организацията, на която е била касиер, е била финансирана и от съветски източници. В сряда обаче неин говорител припомни, че Аштън не е имала нищо общо с организацията, след като я е напуснала през 1983 г. и че по времето, когато е работила за нея, тя никога не е посещавала СССР, не е имала контакти с никого от тази страна, нито е приемала пари от съветски източници. Говорителят на Аштън припомни, че тя е посетила за първи път Русия едва в качеството си на еврокомисар по търговията.

Партията за независимост на Обединеното кралство обаче  твърди, че има документи от 1980 г., удостоверяващи, че Аштън е била част от делегация на Кампанията за ядрено разоръжаване, посетила Холандия, за да се срещне с контролирана от комунистите групировка, наречена "Стоп на неутронната бомба", водила кампания срещу американските ядрени оръжия.

Според Дан Смит, който е работил преди Аштън като касиер на Кампанията за ядрено разоръжаване, източниците на някои дарения не могат да бъдат проследени, просто защото става дума за суми, внесени от обикновени хора по време на митинги в села и градове. Той подчерта, че не е имало случаи на внесени наведнъж големи суми, чийто произход да не може да бъде установен и за които да се твърди, че са например от СССР.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?