Подозрения за измама, свързана с кандидатура на Тръмп за Нобеловата награда за мир

Подозрения за измама, свързана с кандидатура на Тръмп за Нобеловата награда за мир

Норвежкият Нобелов институт съобщи в сряда, че внася жалба в полицията, след като е получил очевидно фалшифицирана номинация на Доналд Тръмп за Нобеловата награда за мир, предаде Франс прес

"Имаме основания да смятаме, че кандидатурата на Тръмп, която получихме, е била фалшифицирана", каза директорът на института Олаф Ньолстад. Той не съобщи повече подробности.

Всяка година кандидатури за Нобеловата награда за мир се внасят в института до 31 януари. Само определени личности имат правото да предлагат имена на кандидати. Предложенията могат да се правят от парламентаристи и министри, от бивши лауреати, от някои университетски преподаватели. Списъкът се пази в тайна най-малко 50 години.

Но в началото на месеца Институтът за изследване на мира в Осло каза, че сред предложените кандидати бил и сегашният обитател на Белия дом, който бил предложен за отличието заради "неговата идеология за мир чрез силата". Предполага се, че кандидатурата е била внесена както и миналата година от американец, който не искал да разкрива публично самоличността си, обяви Институтът за изследване на мира в Осло. Той е независима организация, но следи отблизо въпросите, свързани с предложените кандидати за Нобеловата награда за мир и прави отчет на обявените публично номинации.

Според Норвежкия Нобелов институт обаче всичко показва, че номинацията на Тръмп е направена от човек, който е виновен в узурпиране на самоличност, за да ѝ придаде легитимност.

Норвежкият Нобелов институт уточнява, че е получил тази година 329 кандидатури за Нобеловата награда за мир. Имената на лауреата или на лауреатите ще бъдат обявени в началото на октомври.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?