Подозрения за кражби при транзита на руски газ към Европа

Несъответствия между данните на руската компания "Газпром" за изнесените количества природен газ към Европа и на фирмите-купувачи за внесената суровина доведоха до подозрения, че страни, през които се транзитира горивото, отклоняват неправомерно известни количества. Конкретно съмненията са за Украйна, Полша, Сърбия, Румъния, България, Литва и Чехия, които страдат от големи студове, става ясно от публикация на руското издание "Ведомости" в четвъртък.

Ден по-рано бе съобщено от световни агенции, че европейските купувачи на руски газ получават с около 10 процента по-малки от заявените количества, а за Италия специално се посочваше, че доставките са намалели с 8 процента. За причина се сочеше небивалия студ, обхванал Русия.

"Газпром" обаче категорично отрича износът за Европа да е намален и твърди, че спазва договорните си ангажименти независимо от нарасналото потребление на газ в Русия. Концернът обяснява, че за да изпълни експортните си заявки са задействани всички газопреносни маршрути и значително е увеличен добивът на газ от подземните хранилища на "Газпром" в Европа. Монополистът дори дава пример, че обемите на доставките по газопровода "Ямал-Европа", минаващ през Беларус и Полша, са увеличени с 20 процента за седмица.

Италианският газопреносен оператор "Снам", който съгласно местните правила за търговия е задължен по няколко пъти на ден да публикува заявките на потребителите, както и пренесените през мрежата му количества, обяви, че във вторник през единствения пункт за внос в алпийския град Тарвизио са минали между 8 и 13 на сто по-малко от поисканите от "Газпром" количества. Руската компания пък твърди, че става въпрос за грешки на партньора им.

От "ЕрВеЕ Трансгаз" също се оплакват от неголеми намаления на доставките за Чехия. Подобни твърдения идват и от Словакия, Полша и Унгария, но засега доставчиците там успяват да се справят с нарасналото потребление на газ в студеното време чрез газовите си запаси.

Официалната позиция на руската компания е, че продължава да изпълнява ангажиментите си по договорите въпреки резкия ръст на потреблението на газ в Русия. Двама служители на западноевропейски компании обаче предполагат, че руският газ вероятно се задържа от източноевропейски страни, сковани от рекорден мраз.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?