Подсъдим депутат и собственик на "Стяуа" опита да избяга от Румъния

Джиджи Бекали

Румънският депутат и собственик на футболния отбор "Стяуа" Джордже (Джиджи) Бекали е опитал да избяга от Румъния преди Върховният касационен съд да се произнесе окончателно по дело, по което е подсъдим, съобщава в. "Ромъния либера".

Бекали бе избран за депутат от листата на управляващия Социал-либерален съюз през декември 2012 г. Той е бил спрян в неделя през нощта на букурещкото международно летище "Хенри Коанда", тъй като е имал намерение да напусне страната, въпреки че е наказателно преследван. След изслушване в Главната прокуратура късно снощи, на Бекали е наложена забрана да напуска Румъния.

В понеделник Върховният касационен съд следва да произнесе окончателна присъда по дело за размяна на парцели между бизнесмена и министерството на отбраната, по което Бекали е подсъдим заедно с бившия военен министър Виктор Бабюк.

"Ромъния либера" пише, че депутатът е искал да отпътува за държавата Израел, с която Румъния няма договор за екстрадиция.

Вестникът припомня, че през февруари т.г. Бекали бе осъден на три години условно за незаконно задържане на няколко лица, откраднали автомобила му. По това време той бе в Дубай и заяви, че ако присъдата е била ефективна, никога е нямало да се върне в Румъния.

Прокуратурата настоява за ефективна присъда по делото за размяна на терени с военното министерство, припомня "Ромъния либера". Според прокурорите в периода 1996-1999 г. министерството на отбраната е осъществило размяна на два парцела с Бекали, при което държавата е била ощетена с 892 758 долара. Подсъдимите по делото бяха оправдани миналата година, но прокурорите обжалваха.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани