Подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева е уволнена

Иванка Кръстева, сн: БГНЕС

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева е била внезапно освободена от поста в сряда следобед, като от институцията отказват информация какви са причините. По неофициална информация тя е уволнена, а не е напуснала сама, като самата Кръстева не беше открита за коментар.

От пресцентъра на НЗОК казаха, че не са им известни причините и знаят само, че касата вече няма подуправител.

По закон управителят на НЗОК се избира от парламента, а той назначава и освобождава подуправителя. Кръстева стана подуправител на касата през септември 2015 година, след като предшественикът ѝ Димитър Петров напусна заради несъгласие с политики на здравния министър Петър Москов. Допреди това тя бе съветник на Москов, поради което сегашната ѝ смяна вероятно е свързана със смяната на правителството. Служебният министър на здравеопазването Илко Семержиев е сред най-яростните опоненти на водените от предшественика му политики и смята да ги ревизира.

Възможно е на поста отново да бъде върнат Димитър Петров, който споделя много от вижданията на Семерджиев.

Формално повод за освобождаването на Кръстева може да е станало недоволство на пациенти и фармацевтични фирми срещу правилата, по които НЗОК отпуска новите безинтерферонови терапии срещу хепатит С, за което в сряда следобед има среща в здравната каса.

По-рано през деня от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) изпратиха писмо до Семерджиев и до касата, с което настояха за преразглеждане на процедурата по договарянето на отстъпки и фаворизирането на икономически най-изгодната терапия.

Според иновативните фармацевтични компании законодателството не предвижда класиране на терапии и тяхното предписване от медицинските специалисти на база на критерий "разходна ефективност". Оттам предупреждават и че чрез новата процедура се създава риск от монополизиране на определен продукт на конкретен производител поради липсата на законово основание за това, както и поради факта, че се дава приоритет на финансовите пред медицинските критерии при предписването на лечение.

Налагането на икономически най-изгодната терапия като първи избор за лекарите се подкрепяше от досегашното ръководство на НЗОК и бившия здравен министър Петър Москов, според когото зад недоволството стоят засегнати икономически интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?