Очаквано Димитър Петров се връща като подуправител на НЗОК

Димитър Петров

Очаквано за подуправител на Националната здрвноосигурителна каса (НЗОК) в четвъртък беше назначен д-р Димитър Петров, който заемаше същия пост до септември 2015.

Петров оглавяваше касата за кратко през 2003 година, като през годините на няколко пъти се кандидатира за поста тново, но без успех. Бил е експерт към Българския лекарски съюз, а през март 2015 година беше назначен за подуправител на касата от новоизбрания тогава управител Глинка Комитов. По-късно Петров напусна заради различия със здравния министър Петър Москов относно водената лекарствена политика.

Сега Петров ще отговаря в касата именно за лекарствената и медийната политика и координацията на Националния рамков договор.

Петров обяви, че е решен да възобнови диалога с БЛС, за да бъде сключен рамков договор между касата и съсловната организация. И Петров, както и служебния здравен министър Илко Семерджиев, е против твърдите бюджетни лимити в сектора.

Освен това Петров се заема с туширане на недоволството около правилата на НЗОК за отпускане на безинтерферонова терапия за лечение на хепатит С. В четвъртък в касата имаше среща по проблема. Пациенти и фармацевтични фирми са против условието като първи избор да се фиксира икономически най-изгодната терапия, тъй като по този начин се фаворизира лекарството на една компания. Те настояват преценката коя от трите възможни терапии да се изпише да е изцяло на лекаря, а не както предвиждат новите правила на касата – да се иска одобрение от Надзорния съвет на НЗОК за отпускането на по-скъпа терапия.

Освен това Петров се обяви за замразяване на въвеждането на системата за пръстова идентификация в извънболничната помощ и в аптеките, за което и без друго в момента няма готовност.

Относно продължаването ѝ в болниците, вероятно ще се изчака окончателното решение на Върховния административен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?