Подуправителят на НЗОК сменен заради ощетяващи бюджета й предложения

Димитър Петров, сн. БГНЕС

Здравният министър Петър Москов обяви в петък, че подуправителят на здравната каса Димитър Петров е бил сменен, тъй като предлаганата от него методика е щяла да донесе по-малки лекарствени отстъпки от фармацевтичните фирми спрямо предлаганата от Министерството на здравеопазването.

Москов заяви, че според предлаганата от касата методика отстъпките биха възлизали на 18 млн. лева, докато според тази на министерството индустрията ще върне в бюджета на НЗОК под формата на отстъпки 40 млн. лева.

Преди ден Петров обясни напускането си с несъгласие с водената от министерството политика и предупреди за задаващи се проблеми с лекарствата.

Премиерът, който заедно с Москов откри в петък модерна онкоапаратура, успокои здравния министър. ”Ако има трети, който да ги накара да върнат повече от 40 млн. лв. – слагай него. Бъди спокоен, остани над тези неща. Терапия ще ти наложа”.

Москов се ядоса и на прогнозите на надзорния съвет на касата за очертаващ се дефицит в бюджета ѝ.

”Кой ви каза, че касата има дефицит? Касата в момента, на края на осми месец, е на 68% изпълнение на бюджета. Ако има други много ценни въпроси във връзка с това как някой разбойник обяснява къде има дефицит, то тези дефицити ще спрат и ще бъдат насочени там, където българските пациенти имат нужда от тях“, заяви Москов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?